Повишен риск от рак на дебелото черво
Повишеният риск от рак на дебелото черво представлява генетична предразположеност или развиващи се болестни процеси, които създават условия за развитие на тумори на дебелото черво.
Повишен риск от рак на дебелото черво се наблюдава при следните заболявания и състояния: напредване на възрастта, раса (афро-американците са по-предразположени към развитие на болестта), аденоматозни полипи, възпаления на червата (хроничен ентерит, болест на Крон, улцерозен колит), наследственост, обездвижване, диабет, хранителен режим включващ много мазни храни, затлъстяване, алкохолизъм, тютюнопушене, приложение на лъчетерапия, поради предишно боледуване от рак на дебелото черво, както и самото предхождащо боледуване от този вид рак.
Коментари към Повишен риск от рак на дебелото черво