Повишено ниво на пируват
Повишено ниво на пируват: състояния, при които пируватната киселина е с по-високи стойности. Пируватната киселина е известна още като пирогроздена киселина и е най-простата кето-киселина. Пируватът се получава чрез гликолиза.
Повишеното ниво на пируват може да се дължи на метаболитни нарушения, недохранване, хипоксия, сепсис, лактатна ацидоза, шок, бъбречни увреждания, дефицит на пируват декарбоксилаза група С (Pyruvate carboxylase deficiency group С) и други.
Дефицитът на пируват декарбоксилаза група С представлява състояние, което е рядко срещано и би могло да се предава в наследство. Отличава се с недостиг на пируват карбоксилаза, при което като последица се образува голямо количество млечна киселина и други странични съединения токсични за вътрешните органи и нервната система. Тип С е лека форма на заболяването и протича, освен с повишено ниво на пируват, с леко повишение на млечната киселина, кетоза, периодична хипогликемия и други.
Коментари към Повишено ниво на пируват