Повишени нива на фруктозата в кръвта
Повишени нива на фруктозата в кръвта представлява завишаване нивата на кръвната фруктоза.
Фруктозата или т.нар. плодова захар е прост монозахарид, който се абсорбира директно в кръвния поток по време на храносмилането. Намира се много растения и зеленчуци, като коренови зеленчуци, плодове, цветя, грозде, мед, захърна тръстика и цвекло, ябълки, круши, меласа и др.
Повишени нива на фруктозата в кръвта може да настъпи при дефицит на ензима алдолаза фруктозо-1-фосфат (фруктозна непоносимост), чернодробни заболявания и др.
Дефицит на фруктозо-1-фосфат алдолазна недостатъчност (Fructose-1-phosphate aldolase deficiency) е ензимът, който е отговорен за разграждането на фруктозата в кръвта. Поради неговата липса настъпва натрупване на фруктоза в кръвта, анемия, недостатъчност на факторите на кръвосъсирването, асцит, цироза, загуба на телесна маса, конвулсии, кома, увеличение на черния дроб, пожълтяване на очите и кожата, умора, повръщане, гадене, диария, отказ от прием на сладки храни, ниско ниво на кръвната захар и фосфатите в кръвта, кървене, натрупване на аминокиселини в урината, понижено ниво на билирубина, албумина, тромбоцитите, непоносимост към фруктоза и др.
Коментари към Повишени нива на фруктозата в кръвта