Намаляване на температурната чувствителност в долната част на краката
Намаляването на температурната чувствителност, или термохипестензия, е намаляване (в някои случаи до загуба) на усета за ниски и високи температури. Тя е симптом, свързан с разнообразие от патологични състояния най-вече на централните или периферни нерви (невропатии). Поради тази причина намалената чувствителност към температура се установява най-често в периферните части на крайниците и по-конкретно - в стъпалата, пръстите и ниските части на крака. Освен заради различните видове невропатии, чувствителността към температурата може да намалее и поради: дискови хернии, сирингомиелия, тумори на главномозъчната и гръбначномозъчната тъкан, латерален медуларен синдром, инфекции и възпаления на главния и гръбначния мозък, метаболитни разстройства и авитаминози (липса на витамини Е, Б), интоксикации (с инсектициди, арсеник, живак, олово), алкохолизъм, радикулопатии, васкулит, диабет, синдром на Валенберг (Wallenberg's syndrome), химиотерапия, болест на Шаркот-Мари-Тут (Charcot-Marie-Tooth disorder) и други.
Болестта на Шаркот-Мари-Тут представлява унаследяема моторна и сензорна невропатия с атрофия на мускулите инервирани от перонеалния нерв. Наречена е на тримата си откриватели и се характеризира с прогресираща загуба на мускулна тъкан и чувствителност за допир и температура в различни части от тялото. Намаляване на температурната чувствителност в долната част на краката, глезените, стъпалото и пръстите е най-често срещаният симптом. Наблюдават се още появяващи се и изчезващи болезнени спастични мускулни контракции, завиване на пръстите, изкривяване на гръбначния стълб (сколиоза), тремор, висока арка на стъпалото и други. При някои пациенти могат да се засегнат също мускулите на врата и раменете, както и слуха и зрението.
Коментари към Намаляване на температурната чувствителност в долната част на краката