Гадене след прием на мазна храна
Гадене след прием на мазна храна: представлява чувство за дискомфорт в горната част на стомаха с желание за повръщане след консумиране на тлъста храна.
Гаденето най-често може да се дължи на силно неприятни миризми, развалени храни, бременност, преяждане, вертиго, слънчев и топлинен удар, химиотерапия, страничен ефект от лекарства, диабет, прекаляване с алкохол, кофеин, болест на Крон (Crohn's disease), холера, язва на стомаха, менструация, автоимунен васкулит, болест на Адисон (Addison's disease), автоимунен хепатит, инсулт, алергична реакция, менингит, язва на дуоденума, морска болест, загуба на съзнание, след анестезия, силен стрес, травма на главата, диабетна кетоацидоза, мозъчен тумор, инфаркт, панкреатит, апендицит, холецистит, Адисонова криза, болест на Мениер (Meniere's disease), синдром на Woringer, хепатит, преяждане, силно главоболие, мигрена, синузит, глаукома и други.
Паджетоидната ретикулоза на Woringer-Kolopp (Pagetoid reticulosis) представлява рядка форма на кожен Т-клетъчен лимфом. Болестта спада към групата на лимфопролиферативните заболявания. Характеризира се с единична рязко ограничена лезия с хиперкератоза или сквами, най-често по крайниците, увеличаване размерите на черния дроб, главоболие, колики, умора, гадене, бледост, повръщане след прием на храни, богати на мазнини. Заболяването се среща изключително рядко, като предимно засяга мъжете в средна възраст. Открито е през 1939 г.
Коментари към Гадене след прием на мазна храна