Възприемане на допир като определен вкус
Възприемане на допир като определен вкус е аномалия на сетивата, изразяваща се в "преплитането" им. При докосването на определена повърхност се наблюдава възникване не на тактилно усещане (за грапавост, гладкост, заобленост, мекота и т.н.), а на усещане за конкретен вкус.
Възприемане на допир като определен вкус е симптом, характерен за сетивния феномен синестезия. Синестезията (от гръцки, syn - смесено, заедно и aesthesis - усещане) представлява сравнително често срещано явление, при което стимулирането на едно от сетивата извиква възприятие от друга сетивна група (чуване на цветове, виждане на миризми и т.н.). Синестезията не е еднозначна (наблюдават се около 63 вида) и може да възникне между всеки две възпрития. Около 4% от населението "страда" от синестезия, като лечение не е необходимо, тъй като тя не предизвиква отрицателни ефекти върху хората, даже напротив - синестетите я възприемат като дар. Установено е, че те са с по-добра памет и добре развито креативно мислене, а синестезията е седем пъти по-често срещана при художници, поети и писатели.
Синестезия допир - вкус (Touch to Taste Synesthesia) е един от често срещаните видове синестезия. Характеризира се с възприемане на допир като определен вкус. Синестезията обикновено се предава по наследство, но може да бъде и придобита - при травми на главата, при епилепсия, хипноза, употреба на психеделични наркотици.
Коментари към Възприемане на допир като определен вкус