Въглехидратна непоносимост
Въглехидратна непоносимост: представлява неспособността на организма да приема и понася въглехидрати.
Въглехидратната непоносимост може да се дължи на разстройство в храненето, метаболитни нарушения, внезапна периумбиликална болка, атаксия с интермитентна лактатна ацидоза 1, пируват декарбоксилазен дефицит (Pyruvate decarboxylase deficiency) и други.
Дефицитът на пируват декарбоксилаза е рядко генетично заболяване, включващо недостатъчното количество на ензима пируват декарбоксилаза, което води до симптоми на умствено изоставане, забавен растеж, малка глава, проблеми с очите, повишени нива на амоняк в кръвта, млечна ацидоза (която пък в някои от тежките случаи би могла да доведе до смърт в детска възраст). Характерни са още интермитентна атаксия, хореоатетоза, непоносимост към въглехидрати, слепота, хипотония, редуциране на сивото и бялото мозъчно вещество и други.
Коментари към Въглехидратна непоносимост