Влошаване на кашлицата при консумиране на храни, които понижават ДЕС налягане
Влошаването на кашлицата, при консумирането на храни, които влошават ДЕС налягането е симптом при гастроезофагеалния рефлукс (ГЕР) свързан с хронична кашлица. Такива храни са студените, мента, мед, шоколад, алкохол. ГЕР представлява хронично връщане на кисело стомашно съдържание в хранопровода, което дразни и предизвиква възпаление.
ДЕС налягането представлява налягането, което се оказва от стомашното съдържание върху долния сфинктер на хранопровода, намиращ се на границата между стомах и хранопровод. При прием на дразнещи храни налягането в стомаха се повишава, в резултат на това рефлекторно ДЕС налягането се понижава и се задейства механизма на гастроезофагеалния рефлукс, който провокира кашлица.
При влошаването на кашлица, след консумирането на храни, които влошават ДЕС налягането, пациентът трябва да се изследва за наличие на гастроезафагеален рефлукс, защото в 36 до 41% от наличието на кашлица, причината за нея е ГЕР.
Коментари към Влошаване на кашлицата при консумиране на храни, които понижават ДЕС налягане