Високо съдържание на пурини в кръвта
Високо съдържание на пурини в кръвта означава, че химичните вещества, наречени пурини, след разграждането, на които, като краен продукт се получава пикочна киселина, са в големи концентрации.
Храните, богати на пурини са месото и рибата, черен дроб и бъбреци, сините плодове, шоколада, кафето.
Високо съдържание на пурини в кръвта се дължи на наследствена хиперурицемия, затлъстяване, кървене от гастроинтестиналния тракт, тежка хирургична интервенция, левкемия, лимфоми, псориазис, хипертония, инсулинова резистентност, бъбречна недостатъчност, след трансплантация на орган, синдром на Леш-Нихан (Lesch-Nyhan), разстройство в метаболизма, дефицит на пуринова нуклеозидна фосфорилаза, камъни в бъбреците и други.
Коментари към Високо съдържание на пурини в кръвта