Начало Медицинска енциклопедия Патология Клинична патология Патология на устната кухина и храносмилателната система Доброкачествени тумори на стомаха

Доброкачествени тумори на стомаха

Доброкачествени тумори на стомаха - изображение

Доброкачествените тумори на стомаха представляват растеж, който не се разпространява (метастазира) в други части на тялото. Неракови тумори обикновено не са животозастрашаващи. Обикновено те се отстраняват с операция и не рецидивират.

Доброкачествените тумори на стомаха могат да възникнат в един от слоевете на стомаха: лигавица, субмукоза, мускулен слой или сероза. Според тъканта на произхода те могат да бъдат разделени на две групи: епителни и мезенхимни. Главни сред мезенхимните тумори са лейомиомите, фибромите, липомите, неврофибромите и редките ангиоми и остеоми. Накрая има група лезии, които не са наистина неопластични, но обикновено са включени с тумори.

По-голямата част от доброкачествени тумори на стомаха са асимптоматични, но в много редки случаи могат да причинят епигастрална болка, обструкция и кървене. Аденоматозните полипи имат наистина неопластично поведение с потенциал за развитие на злокачествено заболяване. Етиологията на доброкачествените тумори варира в зависимост от вида на тумора и свързаната с него патология.

Доброкачествените тумори на стомаха са нечести, с честота от 0.4%. Полипите съставляват 3,1% от всички стомашни тумори, а честотата им нараства до почти 90% от доброкачествените стомашни тумори. Те могат да станат възпалени или ерозирани, но кървенето остава необичайно. Големи дистални лезии са свързани със симптоми на обструкция на стомашния изход. Разпределението на възрастта и пола зависи от вида на тумора.

Доброкачествените тумори не показват силна склонност към някоя част на стомаха, но са малко по-често срещани в пилорния регион, отколкото другаде. Когато доброкачествени тумори на стомаха са многократни, те са разпръснати дифузно по цялата лигавица. В 8 случая местоположението не е точно записано. Повечето от лезиите са малки, с размер на грах или по-малки.

5.0, 1 глас

БИБЛИОГРАФИЯ

https://pdfs.semanticscholar.org/8b14/2a4d0e2f7af3e71f0eb3a8c457593e22929f.pdf
http://www.cancer.ca/en/cancer-information/cancer-type/stomach/stomach-cancer/non-cancerous-tumours/?region=on
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK6948/
https://emedicine.medscape.com/article/189303-clinical#b2


ПОДРАЗДЕЛИ НА Доброкачествени тумори на стомаха

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

СТАТИЯТА Е СВЪРЗАНA КЪМ

Категория