Флавоноиди
› Видове флавоноиди и храни, които ги съдържат
› Хранителни добавки с флавоноиди
› Ползи и ефекти от приема на флавоноиди
› Рискове и странични ефекти при лечение с флавоноиди
Въведение
Флавоноидите представляват фитонутриенти, които придават яркия цвят на редица плодове и зеленчуци, предпазват растенията от болести и патогени. Редовната консумация на храни, богати на флавоноиди, оказва многобройни благоприятни ефекти за организма, включително изразен антиоксидантен, противовъзпалителен кардиопротективен ефект, като допълнително полезните им ефекти могат да се използват в комплексното лечение и профилактика на редица заболявания.
Видове флавоноиди и храни, които ги съдържат
Флавоноидите представляват растителни пигменти, които получават наименованието си във връзка с яркия цвят, който придават на растенията. Биофлавоноидите са полифеноли, съдържащите се в различните видове растения, като в цялото растително царство са идентифицирани над пет хиляди различни биофлавоноиди, някои от които впоследствие се превръщат в обект на проучвания за ефективността при хората.
Флавоноидите са категоризирани съобразно редица свои химични отнасяния, съдържание в определени растения и ефекти в шест основни класа, а именно:
- флавоноли: тази група показва изразен антиоксидантен потенциал и кардиопротективен ефект, като богати на флавоноли са лук, зеле, маруля, домати, ябълки, грозде, горски плодове, червено вино, някои видове чай. Сред най-добре проучените флавоноли се включват кверцетин, мирицетин и физетин
- флавони: флавоните показват антиоксидантен, противовъзпалителен и противотуморен потенциал, като богато съдържание се открива в целина, магданоз, червени чушки, лайка, мента, гинко билоба
- флаванони: флаваноните могат ефективно да неутрализират вредните клетки и свободни радикали, като обикновено се откриват във високи количества в цитрусовите плодове, включително портокали, лимони, грейпфрут, лайм, грозде и придават на цитрусовия сок и на корите на плодовете горчив вкус. Показват противовъзпалителна активност, имат висок антиоксидантен потенциал, понижават холестерола и подобряват липидния профил
- изофлавоноиди: показват съдовоукрепващ ефект и редица потенциални благоприятни ефекти, което ги прави подходящи в профилактиката и комплексното лечение на редица съдови заболявания. Богати на изофлавоноиди са соя, тофу, боб, леща, грах. Някои от тях се считат за фитоестрогени (форма на естроген)
- флаван-3-оли: наричат се още катехини, флаваноли, като богати са банани, ябълки, круши, боровинки, праскови, какао, шоколад, чай и други
- антоцианини: антоцианините изграждат ярките цветове в растенията, плодовете и цветята, като показват кардиопротективен потенциал. Богати на антоцианини са червеното грозде и червеното вино, червени боровинки, къпини, ягоди, бъз, сини сливи, череши, патладжан и други
Сред храните, първенци по съдържание на флавоноиди, се включват чесън, лук, горски плодове, различни видове зеле, цитрусови плодове, соя, червено вино (в малки количества), черен шоколад, някои видове чай (зелен чай, черен чай).
Хранителни добавки с флавоноиди
Високохранителна, пълноценна и балансирана диета винаги е за предпочитане пред прием на добавки, но въпреки това в съвременното забързано ежедневие много хора предпочитат именно този начин за снабдяване с всичко необходими. Много хора приемат допълнително добавки с различни флавоноиди с цел подобряване на цялостното си здравословно състояние, за предпазване от някои заболявания при наличие на подлежащи рискови фактори или за подпомагане на комплексното лечение на определени състояния.
Особеностите при прием на добавки с флавоноиди включват:
- съдържание: сред най-често срещаните флавоноиди в състава на различните видове добавки се включват кверцетин, силимарин, куркумин, рутин, екстракт от зелен чай, хесперидин, нарингин, ресвератрол, ликопен. Някои се предлагат самостоятелно (под формата на монопрепарати), докато други влизат в състава на комбинирани продукти, съдържащи няколко различни вида флавоноиди в комбинация с витамин С, витамини от група В, аминокиселини и други. За подобряване на бионаличността и усвояването им се предпочитат водноразтворими форми
- доза: дневната доза при прием на добавки с флавоноиди варира в много широки граници, като се препоръчва стриктно следване на препоръките на фирмата производител
- предварителна консултация: за оптимизиране на терапията се препоръчва предварителна консултация с наблюдаващия лекар за оценка на необходимостта от прием на добавки, избор на подходящ препарати (особено при наличието на голямо разнообразие в аптечните мрежи и дрогериите), както и уточняване на дозата и продължителността на приема. Като цяло липсват достатъчно проучвания върху деца, подрастващи, бременни жени и кърмачки, като при тези групи при възможност се препоръчват подходящи промени в храненето вместо допълнителен прием на добавки
Ползи и ефекти от приема на флавоноиди
Редовният прием на флавоноиди, особено по естествен път с богатите на флавоноиди храни, крие многобройни ползи за организма. Макар много от ефектите и свойствата им да не са напълно изяснени, се счита, че флавоноидите са изключително полезни за организма, предпазват от редица заболявания и могат да се използват както за превенция от някои социално значими заболявания, но също и в комплексното им лечение.
Храните, богати на флавоноиди, съдържат също и редица важни витамини, минерали, аминокиселини и други субстанции с благоприятни ефекти, което допринася за постигане на оптимални резултати по отношение на здравословния статус.
Сред едни от най-често коментираните ефекти на флавоноидите се включват следните:
- силен антиоксидантен ефект: флавоноидите са мощни антиоксиданти и се борят със свободните радикали в организма, като по този начин допринасят за поддържането на функционалната активност и състояние на редица органи и системи, предпазват от патогени и допринасят за повишение на имунната защита
- аналгетичен и противовъзпалителен ефект: някои от биофлавоноидите са известни със своите антиинфламаторни (противовъзпалителни) и аналгетични (обезболяващи) свойства, поради което успешно се прилагат в комплексното лечение на редица заболявания, протичащи с хронична болка и възпаление, каквито са например различните видове невропатия, остеоартрит, болест на Паркинсон, рак и други
- антимикробна активност: много от групите флавоноиди показват антибактериална и антивирусна активност, което ги прави подходящи за лечение и профилактика на банални сезонни инфекции, различните видове грип, респираторно-синцитиален вирус и други
- кардиопротективен ефект: значителен процент от флавоноидите показват кардиопротективен ефект, като намаляват риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания, включително хипертония. Този ефект се асоциира с тяхната антиинфламаторна активност, изразени антиоксидантни свойства, способност за благоприятно повлияване на липидния профил, директни и индиректни ефекти върху кръвното налягане, укрепване на стените на кръвоносните съдове
- профилактика на диабет: флавоноидите могат да подобрят използването на глюкоза от организма и смилането на въглехидратите, поради което показват потенциал за профилактика на диабет. Диетата, богата на флавоноиди, се препоръчва при лица с множество рискови за диабет фактори
- подобряване на мозъчно-съдовото здраве: някои от флавоноидите показват потенциал за подобряване на когнитивния статус, подобрение на мозъчната функция, паметта, мозъчното кръвооросяване. Употребата им се асоциира с намален риск от възникване на инсулт, деменция, болест на Алцхаймер и други
- предпазване от рак: проучвания в областта показват, че в дългосрочен план диетата, богата на флавоноиди, намалява риска от възникване на някои видове рак, главно рак на гърдата, колоректален карцином, рак на простатата, белодробен карцином и други
Съвременните изследвания относно възможните ефекти, ползи и рискове от приема на флавоноиди под формата на добавки продължават, като е необходимо тяхното проследяване в дългосрочен план.
Рискове и странични ефекти при лечение с флавоноиди
При прием на флавоноиди по естествен път с храната липсва риск от развитие на странични ефекти или нежелани лекарствени взаимодействия, но при прием под формата на хранителни добавки са възможни, макар и в много редки случаи, известни рискове, които следва да се имат предвид:
- странични ефекти: в много редки случаи са възможни стомашен дискомфорт, поява на киселини, главоболие, сърцебиене, известно неразположение, които трудно може да се докаже дали се дължат на активните съставки в добавките или на някои от допълнителните ингридиенти
- нежелани взаимодействия: при прием на по-високи дози при някои пациенти могат да се очакват нежелани лекарствени взаимодействия при едновременно лечение с калциеви антагонисти, някои бета-блокери, дигоксин, циклоспорин, някои антибиотици, лекарства, използвани за лечение на артритни заболявания, противотуморни средства и други
- нужда от задълбочени изследвания: за потвърждаване на много от полезните ефекти на флавоноидите, особено при набавянето им от хранителни добавки, са необходими подробни и задълбочени проучвания. По тази причина се препоръчва набавянето им по естествен път, с подходящи хранителни източници и балансирана диета
При прием на добавки с флавоноиди се препоръчва предварителна консултация с личния лекар за оценка на необходимостта от допълнителен прием, избор на подходящ продукт и съвместимост с приемните от пациента лекарства и добавки.
Изображения: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
МЕНОДИН капсули * 30 YVES PONROY
СУОНСЪН ЛУТЕОЛИН КОМПЛЕКС капсули * 30 SWU835
ПРОМОЛУНЕРБА ПЛЮС таблетки * 30
НовЕНДОКА СУРОВ ЕКСТРАКТ ОТ КОНОПЕНО МАСЛО 2000 мг CBD+CBDa (20%) 10 г
Безплатна доставка за България!СУОНСЪН БЕРГАМОТ ЕКСТРАКТ капсули 500 мг * 30 SWH260
ПРОМОМЕЛБРОЗИЯ капсули * 60
Библиография
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5465813/
https://en.wikipedia.org/wiki/Flavonoid
https://www.healthline.com/health/what-are-flavonoids-everything-you-need-to-know
https://www.webmd.com/diet/foods-high-in-flavonoids
https://www.news-medical.net/health/What-are-Flavonoids.aspx
https://health.clevelandclinic.org/what-are-flavonoids/
https://www.health.harvard.edu/mind-and-mood/the-thinking-on-flavonoids
https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fpls.2012.00222/full
https://www.medicalnewstoday.com/articles/flavanoids
СТАТИЯТА е свързана към
- Лечение с храни и хранителни добавки
- Райска птица
- Горчив портокал, Севилски портокал, Кисел портокал
- За невероятните ползи от негово величество магданоза
- Подсилете имунната си система чрез домашни приготвен витамин C
- Физетинът удължава живота
- Какаото подсилва паметта
- Облепиха - чудодейното растение, лекуващо редица болести
- Диетата, богата на флавоноиди, намалява риска от когнитивен спад, свързан с възрастта
- Източници, обръщащи внимание на терапевтичните свойства на куркумата от 20-ти век
Коментари към Флавоноиди