Полезни ефекти на кверцетин
› Хранителни източници на кверцетин
› Хранителни добавки с кверцетин
› Противопоказания и предпазни мерки
Какво представлява кверцетинът?
Кверцетинът е пигмент, който принадлежи към група растителни съединения, наречени флавоноиди. Флавоноидите представляват специфични химикали в растенията, наречени фитонутриенти, и имат широк спектър от ползи за здравето. Съдържат в зеленчуци и плодове, в зърнени култури, напитки. Те са свързани с редица ползи за здравето и намаляване на риска от някои хронични медицински състояния.
Благоприятните ефекти на флавоноидите като кверцетин са резултат от способността им да функционират като антиоксиданти в тялото.
Антиоксидантите са съединения, които могат да се свързват и неутрализират свободните радикали - нестабилни молекули, които увреждат клетъчните мембрани, нарушават ДНК и дори причиняват клетъчна смърт, когато нивата им станат твърде високи. Щетите, причинени от свободните радикали, са свързани с множество хронични състояния, включително сърдечни заболявания, рак и диабет.
Кверцетинът е най-разпространеният флавоноид в храните. Той придава цвят на много плодове и зеленчуци. Намира се основно в кoрата и листата на растенията.
Изчислено е, че средно човек консумира 10-100mg от него дневно чрез различни хранителни източници. Храните, които съдържат кверцетин, включват лук, горски плодове, ябълки, грозде, череши, броколи, цитрусови плодове, кафе, зелен и черен чай, червено вино. Предлага се и като хранителна добавка под формата на прах и капсули.
Полезните ефекти на кверцетин включват:
- борба с възпалението
- повишаване на имунитета
- борба с алергиите
- подпомагане на изпълнението на упражнения
- допринасяне за цялостното здравословно състояние
- борба с увреждането от свободните радикали, което е свързано с хронични заболявания
Кверцетинът има антиоксидантни и противовъзпалителни ефекти, които могат да помогнат за намаляване на възпалението и отока, унищожаване на раковите клетки, контрол на кръвната захар и предотвратяване на сърдечни заболявания.
Въпреки че ползите от него изглеждат обещаващи, са необходими повече изследвания при хора.
Ползи за здравето от кверцетин
Кверцетинът е мощен антиоксидант. Антиоксидантите помагат в борбата със свободните радикали.
Проучванията свързват антиоксидантните свойства на кверцетин с различни потенциални ползи за здравето. Някои от неговите най-добри научно обосновани предимства са:
- борба със свободните радикали - антиоксидантите защитават тялото от свободните радикали. Свободните радикали са нестабилни молекули в тялото, които могат да увеличат риска от заболяване и да ускорят стареенето. Много различни фактори могат да допринесат за повече свободни радикали, включително замърсяване на околната среда, цигарен дим, химически токсини, радиация. Кверцетинът е по-мощен антиоксидант от витамин С, витамин Е или бета каротин.
- намаляване на възпалението - високите нива на свободни радикали могат да помогнат за активиране на гени, които насърчават възпалението, което да доведе до повишен възпалителен отговор. Докато е необходимо малко възпаление, за да помогне на тялото да се излекува и да се бори с инфекциите, хроничното възпаление има вредни ефекти върху здравето и може да причини редица здравословни проблеми, включително сърдечни и бъбречни заболявания, както и някои видове рак. Проучванията показват, че кверцетинът може да помогне за намаляване на възпалението.
- облекчаване на симптомите на алергия - потенциалните противовъзпалителни свойства на кверцетин могат да допринесат за облекчаване на симптомите на алергия. Кверцетинът ограничава освобождаването на хистамин от клетките. Може да бъде полезен и в лечението на астма и бронхит.
- намаляване на риска от рак - кверцетинът и другите антиоксиданти намаляват риска от рак, като се борят със свободните радикали. Освен това може да допринесе за предотвратяване на разпространението на ракови клетки и туморния растеж.
- намаляване на риска от невродегенеративни заболявания - изследванията показват, че антиоксидантните свойства на кверцетин могат да помогнат за предпазване от дегенеративни мозъчни заболявания, като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и деменция. Подобрената циркулация вследствие на кверцетина подобрява и здравето на мозъка. Но кверцетинът може да защити мозъка и по други начини. Може да намали възпалението и да предпази мозъчните клетки от токсини. Оксидативният стрес, който възниква при дисбаланс на свободните радикали в тялото, допринася за развитието на невродегенеративни заболявания. Антиоксидантните свойства на кверцетина могат да помогнат в борбата със свободните радикали. Кафето се свързва с по-нисък риск от болестта на Алцхаймер - кверцетинът, а не кофеинът, е основното съединение в кафето, което е предоставя потенциалните му защитни ефекти срещу това заболяване.
- намаляване на риска от инфекции - кверцетинът има антибактериални свойства, които са ефективни срещу почти всички видове бактерии, особено тези, свързани с инфекции на стомашно-чревния тракт, дихателната система, кожата, пикочните пътища. Кверцетинът, заедно с други флавоноиди, може да помогне в борбата с вируси, като херпес симплекс вирус, аденовирус, респираторен синцитиален вирус, коронавирус (Ковид-19).
- намаляване на риска от сърдечни заболявания и понижаване на кръвното налягане - храненето играе значима роля за намаляване на риска от сърдечносъдови заболявания. Консумация на богати на флавоноиди плодове и зеленчуци е полезна за здравето на сърдечносъдовата система. Доказано е, че кверцетинът поддържа сърдечносъдовата система чрез понижаване на кръвното налягане и холестерола и релаксация на кръвоносните съдове. Изследванията показват, че този флавоноид може да помогне за понижаване на нивата на кръвното налягане при хора с хипертония. Кверцетинът може да подобри здравето на кръвоносните съдове и притока на кръв през артериите при хора със сърдечни заболявания. Флавоноидите кверцетин, ресвератрол и катехини (всички открити във високи концентрации в червеното вино) могат да помогнат за намаляване на риска от атеросклероза, натрупване на плака в артериите, което може да доведе до инфаркт или инсулт. Тъй като намаленият приток на кръв може да причини еректилна дисфункция, флавоноидите като кверцетин също могат да подобрят сексуалното здраве на мъжете.
- помощ в борбата с процеса на стареене - кверцетинът може да помогне за подмладяване или премахване на стареещите клетки и намаляване на маркерите на стареене.
- подпомагане в изпълнението на упражнения - прием на кверцетин може леко да подобри ефективността на упражненията за издръжливост.
- помощ в контрола на кръвната захар - изследванията показват, че кверцетинът може да намали нивата на кръвната захар на гладно и да предпази от усложнения на диабета.
Въпреки че тези открития са обещаващи, са необходими повече изследвания при хора, преди кверцетинът да може да бъде препоръчан като алтернативно лечение при тези заболявания и състояния.
Хранителни източници на кверцетин
Кверцетинът присъства в много често консумирани храни и се предлага като хранителна добавка. Обичайните дози варират от 500-1000 mg на ден.
Храни, богати на кверцетин
Кверцетинът се намира естествено в много растителни храни, особено във външния слой или кората. Добри хранителни източници на кверцетин са:
- лук - червен и жълт
- червено грозде
- чушки
- аспержи - сготвени
- каперси - сурови и консервирани
- череши
- горски плодове
- червени ябълки
- цитрусови плодове
- домати
- броколи
- кейл (къдраво зеле)
- киселец
- резене - листа
- червена листна салата
- копър
- елда
- чай - зелен и черен
- шалот
Лукът има най-високо ниво на кверцетин в сравнение с други тествани продукти, съдържащ приблизително 300 mg на килограм.
Съдържа се също в някои билки като гинко билоба и жълт кантарион.
Количеството кверцетин в храните може да зависи от условията, при които храната е отгледана. Например светлината стимулира производството на кверцетин, така че една ябълка на върха на дървото може да съдържа повече кверцетин от тази, която не получава пряка слънчева светлина.
Хранителни добавки с кверцетин и дозировка
Кверцетинът се предлага като хранителна добавка - в няколко форми, включително капсули и прах. Обикновено препоръчителната дневна доза варира от 500 до 1000 mg.
Кверцетинът има ниска бионаличност, поради което тялото го усвоява слабо. Ето защо добавките могат да включват други вещества, като витамин С, бромелаин и/или папаин, тъй като те могат да повишават абсорбцията на кверцетин от червата.
Освен това, някои изследвания показват, че кверцетинът има синергичен ефект, когато се комбинира с други флавоноидни добавки, като ресвератрол, генистеин и катехини.
Колко време може да се приема кверцетин?
Кверцетинът е вероятно безопасен за повечето хора при краткосрочна употреба. Кверцетинът се използва безопасно в дози до 500 mg два пъти дневно в продължение на 12 седмици. Не е известно дали дългосрочната употреба или по-високите дози са безопасни.
Противопоказания и предпазни мерки
Бременност и кърмене: Няма достатъчно надеждна информация относно безопасността на прием на кверцетин по време на бременност или кърмене. Поради това се препоръчва да се избягва употребата на хранителни добавки с кверцетин от бременни и кърмещи жени.
Бъбречни проблеми: Кверцетинът може да влоши бъбречните проблеми. Препоръчва се да се избягва употребата му при бъбречни заболявания.
Странични ефекти на кверцетин
Кверцетинът се съдържа в много плодове и зеленчуци и е безопасен за прием като част от храната.
Като добавка кверцетинът изглежда като цяло безопасен с малко или никакви странични ефекти. В някои случаи прием на повече от 1000 mg кверцетин на ден може да причини леки симптоми като
- болка в стомаха
- гадене
- главоболие
- усещане за изтръпване.
Много високи дози - по-големи от 1 грам на ден - могат да причинят увреждане на бъбреците.
Когато се консумира в храна, кверцетинът е безопасен за бременни и кърмещи жени. Тъй като липсват проучвания за безопасността на добавките с кверцетин за бременни и кърмещи жени, приемът на кверцетин по време на бременност и кърмене трябва да се избягва.
Липсват данни за безопасна употреба на добавки с кверцетин при деца и юноши.
Кверцетинът може да взаимодейства с някои лекарства, включително антибиотици и лекарства за лечение на високо кръвно налягане, така че е необходима консултация с лекуващия лекар преди прием на добавката.
Взаимодействия
Прием на кверцетин може да повлияе на ефектите на лекарствата. Естеството на взаимодействие е известно за някои често срещани лекарства, но за много от тях все още не.
Кверцетинът може да взаимодейства с:
- Хинолонови антибиотици - според някои специалисти прием на кверцетин заедно с някои антибиотици от хинолоната група може да намали ефекта на тези лекарства.
- Циклоспорин - кверцетинът може да забави метаболизма на циклоспорина, в резултат на което е възможно да се увеличат ефектите и нежеланите реакции на циклоспорина.
- Лекарства, метаболизирани в черния дроб (субстрати на цитохром P450 - CYP2C8, CYP2C9, CYP2D6, CYP3A4) - някои лекарства се метаболизират и разграждат от черния дроб. Кверцетинът може да промени скоростта на метаболизъм на тези лекарства, което може да промени ефектите и нежеланите реакции на съответните медикаменти.
- Антикоагуланти - кверцетин може да увеличи ефектите на лекарства за разреждане на кръвта. Прием на кверцетин и антикоагулант заедно може да увеличи ефектите и нежеланите реакции на антикоагуланта, което може да повиши риска от синини и кървене.
- Лекарства при високо кръвно налягане (антихипертензивни лекарства) - кверцетинът може да понижи кръвното налягане. Прием на кверцетин с лекарства, които понижават кръвното налягане, може да доведе до твърде ниско кръвно налягане. Следете внимателно кръвното си налягане.
- Кортикостероиди - кверцетинът може да промени абсорбцията на тези лекарства.
- Мидазолам - кверцетинът може да увеличи скоростта на метаболизъм на мидазолам. Приемът на кверцетин с мидазолам може да намали ефектите на мидазолам.
- Лекарства при диабет (антидиабетни лекарства) - кверцетинът може да понижи нивата на кръвната захар. Прием на кверцетин заедно с лекарства за диабет може да доведе до твърде ниски нива на кръвната захар. Следете внимателно кръвната си захар.
- Диклофенак - кверцетинът може да намали скоростта на метаболизъм на диклофенак. Прием на кверцетин с диклофенак може да увеличи ефектите и нежеланите реакции на диклофенак.
- Лосартан - кверцетинът може да промени начина, по който тялото абсорбира и разгражда лосартан. Приемът на кверцетин с лосартан може да промени ефектите и нежеланите реакции на лосартан.
- Кветиапин - кверцетинът може да повиши нивата на кветиапин в кръвта. Прием на кверцетин и кветиапин заедно може да увеличи ефектите и нежеланите реакции на кветиапин.
Изображения: freepik.com
Продукти свързани със СТАТИЯТА
КАЛИВИТА ИМУНВИРЕКС капсули * 30
НАТУРАЛИКО ПРОСТАТ ХЕЛТ капсули * 60
ИМУН СЪПОРТ С ЕКСТРА + КВЕРЦЕТИН капсули * 60 НАТУРАЛ ФАКТОРС
ПРОМОАЛЕРДЖИ ФОРТЕ таблетки * 60 ХЕЛТ ЕЙД
ИНТЕСТИНАЛ МУКОЗА КЪМПЛИЙТ 90 г
ВИРАЛ ПРОТЕКТ капсули * 60 ХЕРБАМЕДИКА
Библиография
https://www.webmd.com/vitamins/ai/ingredientmono-294/quercetin
https://www.healthline.com/nutrition/quercetin
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324170
https://www.verywellhealth.com/the-benefits-of-quercetin-89071
https://www.rxlist.com/quercetin/supplements.htm
https://www.mountsinai.org/health-library/supplement/quercetin
https://en.wikipedia.org/wiki/Quercetin
Коментари към Полезни ефекти на кверцетин