Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Последици от травми, отравяния и други въздействия на външни причини Последици от травми на горен крайник Последици от изкълчване, навяхване и разтягане на горен крайник

Последици от изкълчване, навяхване и разтягане на горен крайник МКБ T92.3

Последици от изкълчване, навяхване и разтягане на горен крайник МКБ T92.3 - изображение

Изкълчването представлява пълно и трайно разместване на артикулиращите повърхности на костите, образуващи дадена става. Травматичните луксации настъпват внезапно под действието на бързо действаща сила.

Навяхването се нарича временното преминаване на границите на нормалната ставна подвижност след травма. Ставната торбичка и връзките са преразтегнати, но анатомичната им цялост не е нарушена.

Разтягането представлява контузия на мускули и/или сухожилия на горен крайник. Подобно на навяхвания, разтягането може да бъде частично или пълно. Типичните симптоми включват болка, мускулни спазми, мускулна слабост, подуване, възпаление.

Към рубриката последици от изкълчване, навяхване и разтягане на горен крайник се отнасят травмите на раменния пояс, лакътната става, китката и дланта.

Повече информация можете да прочетете тук:

Клиничната картина при травматичните луксации на горен крайник е много характерна. При тях, освен симптомите при всяка травма - болка, оток, посиняване, се наблюдават допълнителни симптоми. Нормалният контур на ставната област е деформиран. Активните движения в ставата са невъзможни, а при опит за пасивни движения, освен силната болка се усеща и така нареченото "пружиниращо съпротивление". То се изразява във възстановяване на порочната позиция след прекратяване прилагането на пасивна коригираща сила. Функцията на засегнатата става е невъзможна.

Често при луксации (изкълчване) на горен крайник се наблюдават симптоми на притискане на други анатомични елементи - нерви, съдове и сухожилия. При тези случаи се добавя и симптоматиката, характерна за притиснатия кръвоносен съд - липсващи пулсации дистално от увредата, бледа кожа и други. При притискане на съседен нерв се наблюдава отпадна сетивна и/или двигателна симптоматика. При сухожилна увреда страда възможността за движение на крайника.

Клиничната картина при луксация на горен крайник е следната:

  • липса на активни движения
  • деформация на засегнатата става
  • болезнени пасивни движения
  • пружиниращо съпротивление

Към последици от изкълчване, навяхване и разтягане на горен крайник се отнасят:

  • нарушения на артикуларния хрущял
  • нарушения в кръвооросяването на костните епифизи
  • притискане на околни анатомични структури
  • възпалителни усложнения при открити луксации

Най-честата последица от изкълчване е посттравматичната артроза. Тя се предизвиква от съпътстващи хондрални увреди по време на инцидента и последващите дегенеративни изменения в артикуларния хрущял. За този процес допринася и остатъчната ставна нестабилност, дължаща се на прекараната увреда.

Посттравматичната остеонекроза се развива поради предизвикана от травмата увреда или тромбоза на кръвоносните съдове. Измененията от този характер се откриват сравнително късно след настъпването на костната некроза и са с неблагоприятна прогноза.

Лечението на луксациите изисква спешно лечение. Възстановяването на позицията на изместените ставни повърхности по консервативен начин се нарича мануална репозиция. В някои случаи се налага да се пристъпи към оперативна репозиция. Общоприет принцип при лечението е репозицията да бъде последвана от имобилизация.

Лечението при навяхване и разтягане на горен крайник е почивка и компреси с лед.

4.0, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО