Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми на неуточнена част от тялото, крайниците или области от тялото Други травми на долен крайник на неуточнено ниво Изкълчване, навяхване и разтягане на неуточнена става и ставна връзка на долен крайник на неуточнено ниво

Изкълчване, навяхване и разтягане на неуточнена става и ставна връзка на долен крайник на неуточнено ниво МКБ T13.2

Изкълчване, навяхване и разтягане на неуточнена става и ставна връзка на долен крайник на неуточнено ниво МКБ T13.2 - изображение

Навяхването (distorsio) се нарича временното преминаване на границите на нормалната подвижност на една става след травма. Ставната торба и връзките са преразтеглени, но анатомичната им цялост не е нарушена. При изкълчване, навяхване и разтягане на неуточнена става и ставна връзка на долен крайник на неуточнено ниво най-често се засягат колянната и талокруралната стави. Срещат се при спортни и битови травми, транспортни злополуки и др.

Силата на действащия агент определя вида на патоморфологичните промени в лигаментарния апарат, които могат да се разделят в следните групи:

  • 1-ва степен - настъпват микроскопични лезии във фибрите на лигамента, но се запазва ставната стабилност при натоварване
  • 2-ра степен - разкъсани са напълно единични фибри от лигамента и при натоварване се наблюдава частично увеличаване на ставния лакситет
  • 3-та степен - лигаментът е изцяло прекъснат и ставата е нестабилна

Лигаментарната увреда често се съпровожда от разкъсване на ставната капсула и различен по обем хематом. В момента на травмата пострадалия чувства силна болка в засегнатата става. Травматичният оток бавно нараства, движенията на ставата са силно болезнени и често рефлекторно ограничени.

Изкълчване (luxatio) се нарича пълното и трайно размесване на артикулиращите повърхности на костите, образуващи дадена става. Травматичните луксации настъпват внезапно под действието на бързо действаща външна сила. Механизмът на травмата е подобен на този при навяхване с тази разлика, че тук действието на механичната сила е по- продължително. Луксациите са по-чести при стави, чиито анатомичен контур улеснява изместването на артикуларните повърхности и под действието на сила с по-малка енергия. Често луксациите се придружават от костни лезии и това състояние се нарича фрактура-луксация.

Клиничната картина на луксацията е:

  • деформация на ставата
  • липса на активни движения
  • болезнени пасивни движения
  • пружиниращо съпротивление
  • симптоми на притискане на нерви, съдове и сухожилия

Диагнозата на изкълчване, навяхване и разтягане на неуточнена става и ставна връзка на долен крайник на неуточнено ниво изисква рентгенография в две проекции. Обичайно липсва рентгенова симптоматика при навяхване от 1-ва или 2-ра степен.

Лечението на травмата започва с обездвижване на ставата с компресивна превръзка при по-леките случаи от 1-ва степен. При навяхване от 2-ра степен е препоръчителна гипсова имобилизация на ставата. При увреди от 3-та степен може да влезе под съображение и хирургическо възстановяване на разкъсания лигамент. Лечението на изкълчването включва мануална репозиция с последваща имобилизация на ставата.

4.3, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия