Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Травми, отравяния и някои други последици от въздействието на външни причини Травми на коляното и подбедрицата Травматична ампутация на подбедрицата

Травматична ампутация на подбедрицата МКБ S88

Травматична ампутация на подбедрицата МКБ S88 - изображение

Травматична ампутация на подбедрицата се отнася до загуба на подбедрицата на различни нива по време на нараняване (нехирургично отделяне на подбедрицата).

Травматична ампутация на подбедрицата може да бъде пълна или непълна (частична).
Пълна е тази ампутация, при която няма никаква връзка между ампутираната част от подбедрицата и другата част от крака на пострадалия;
Частична е ампутацията, при която ампутираната част от подбедрицата е свързана с другата част от крака на пострадалия с меки тъкани, мускули или сухожилия.

Травматична ампутация на подбедрицата може да бъде на различни нива от подбедрицата:
- На ниво колянно (дезартикулация на подбедрицата);
- На ниво между коляното и глезена;
- На неуточнено ниво.

Тя често е резултат от произшествия с автомобили, мотоциклети, тежки машини в земеделието, оборудване на работното място (триони, косачки за трева), експлозиви.

Клинична картина на травматична ампутация на подбедрицата

  • Видима липса на част от подбедрицата или на цялата подбедрица;
  • Болка в останалата част на крака;
  • Има обилно кървене;
  • Пострадалия обикновено е в шоково състояние.

Диагноза на травматична ампутация на подбедрицата
За лекари и хирурзи е важно обстоятелствата довели до нараняване и интервала от време между инцидента и началото на медицинските грижи. Физикалният преглед определя пълна или частична е ампутацията. Съдов и неврологичен статус, лабораторни изследвания и образна диагностика определят степента на увреждане на кости, мускули, нерви, кръвоносни съдове и нерв и евентуално избора на лечение реплантация на ампутираната подбедрица или евентуално използване на протеза.

Лечение на травматична ампутация на подбедрицата
Непосредствен проблем след травматична ампутация са живото спасяващи мерки като например лечение или профилактика на кръвоизлив или инфекция, и оценка на мултисистемни наранявания. Когато реплантацията е жизнено способна опция, процедурата включва зашиване на нерви, кръвоносни съдове, мускули и наместване на кости за възстановяване на отрязания крайник. Когато реплантация не може да осигури функционален крайник по-ефективна алтернатива е чрез протеза.

2.8, 6 гласа

ВИДОВЕ Травматична ампутация на подбедрицата МКБ S88

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия