Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Други видове неонатално кървене Хематемеза у новородено

Хематемеза у новородено МКБ P54.0

Хематемеза у новородено МКБ P54.0 - изображение

Хематемезата е патологично състояние, при което се наблюдава повръщане на кръв. Причините обикновено са кървене от горните части на храносмилателния тракт – хранопровод, стомах, дуоденум. Когато кървенето е отскоро се отделя ясна кръв. При по-продължителен контакт на кръвта със солната киселина в стомаха настъпват промени - хемолиза и хема се превръща в тъмнокафяв хематин. В тези случаи се повръща тъмнокафяво оцветено стомашно съдържимо.

Хематемеза у новороденото може да се наблюдава при някои вродени аномалии на храносмилателната система, ерозии на хранопровода, стомаха, дванадесетопръстника.

Установена е връзка между стрес на майката през третото тримесечие на бременността и увеличената секреция на гастрин, която води от своя страна до увеличаване на честотата на образуване на пептична язва при новороденото.

Неонаталната пептична язва не се дължи на режима на хранене или преяждане, а е свързана с използването на някои лекарства: нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), хепарин и други.

Индометацинът, който се използва при отворен ductus arteriosus, може да причини стомашно-чревно кървене чрез чревна вазоконстрикция и тромбоцитна дисфункция.

Лекарства, които приема майката, могат да преминават през плацентата и да предизвикат проблеми при плода и новороденото. Такива медикаменти са: аспирин, фенобарбитал и други. Те могат да доведат до нарушения в кръвосъсирването при новородените.

Стрес гастритът се наблюдава при 20% от новородените в интензивни отделения. Недоносеност, неонатален дистрес и механичната вентилация са все фактори, които се свързват със стрес гастрита.

Стрес язвите при новородени са свързани с употребата на дексаметазон, който може да се използва за стимулиране на съзряването на белия дроб.

По-редки причини за хематемеза у новороденото са: волвулус, коагулопатии, артериовенозни малформации и други.

Волвулусът представлява завиване на червото около оста му. Това води до нарушаване на проходимостта му и спиране на чревния пасаж, нарушава се кръвообращението и червото започва да страда. Колкото е по-голямо е усукването, толкова е по-драматична клиничната картина и тежестта на състоянието. Наблюдава се болка, балониране на коремчето, повръщане (понякога на кръвни материи) и други. Лечението е оперативно и е от спешен порядък.

Коагулопатиите в неонаталния период също са сериозен проблем и могат да доведат до кървене в различни органи включително и стомашно-чревния тракт, което да се проявява с хематемеза.

Диагнозата се поставя на базата на физикалния преглед, лабораторните и инструменталните изследвания.

Лечението включва:

  • корекция на кръвозагубата – вливат се водно-солеви разтвори или при тежка кръвозагуба и преливане на еритроцитни концентрати и плазма;
  • инхибитори на протонната помпа – това са лекарства, намаляващи киселинността на стомашните сокове;
  • кръвоспиращи медикаменти - вазопресин (свива кръвоносните съдове), антифибринолитици и други;
  • спиране прилагането на лекарства, водещи до кървене.
3.8, 4 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО