Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Хеморагична болест на плода и новороденото

Хеморагична болест на плода и новороденото МКБ P53

Хеморагична болест на плода  и новороденото МКБ P53 - изображение

В миналото, терминът хеморагична болест на новороденото е бил използван, за да опише нарушения в кръвосъсирването при новородени, свързани с травматично раждане или хемофилия. След провеждането на редица изследвания е установено, че често хеморагичната болест на плода и новороденото се дължи на дефицит на витамин К. Това е мастно разтворим витамин, който се среща в природата в две форми: витамин К1 в растенията и витамин К2, който се синтезира в стомашно-чревния тракт на бозайниците и се отлага в тъканите им. Витамин К е необходим за синтезата на някои кръвосъсирващи фактори: II, VII, IX и X в черния дроб. Дефицитът на витамин К води до нарушение на свойството на кръвта да се кръвосъсирва и такива новородени са склонни към кръвоизливи (провокирани и непровокирани).

Основните причини за дефицит на тези фактори са:

  • незрялост на черния дроб на новороденото;
  • липсата на определени микроорганизми в чревната флора, които участват в синтезата на витамин К;
  • понижен внос на витамин К при кърмене;

При раждането факторите на кръвосъсирване са ниски и при наличие на недоносеност, метаболитна ацидоза или асфиксия на новороденото се развива хеморагична болест.

Други провокиращи фактори могат да бъдат и някои медикаменти, приемани от майката по време на бременността, например барбитурати, фенитоин и други.

Преминаването през плацентата на витамин К е много ограничено и нивата на витамин К1 в кръвта от пъпната връв са много ниски. Също така чревният тракт на новороденото е относително стерилен и отнема известно време да се колонизира от бактериите, които участват в синтезирането на витамин К2.

Хеморагичната болест поради дефицит на витамин К може да бъде с ранно начало – още през първата седмица или по-късно – до месеци след раждането.

Класическата форма на дефицит на витамин К се проявява обикновено още първите 24 часа или най-късно през първата седмица от живота. Наблюдава се при деца, които не са получили профилактично витамин K при раждането. Честотата е от 0.25 до 1.7 случая на 100 раждания.

Клиничните симптоми на заболяването най-често се проявяват от втория ден от живота на новороденото до края на първата седмица. В някои случаи симптомите могат да се проявят през първия месец и понякога се припокриват с хеморагична болест при дефицит на витамин К с късно начало. Кървенето често се наблюдава от пъпната раничка, стомашно-чревния тракт, от кожата, носа, макар и рядко може да се наблюдава кървене в мозъка.

Късно начало на кървенето при недостиг на витамин K обикновено се наблюдава от 2-та до 12-та седмица от раждането на детето. Това заболяване се среща най-често при кърмените бебета, които не са профилактирани с витамин K при раждането. Съдържанието на витамин К е ниско в кърмата и варира от 1-4 мкг / L. Кърмените деца имат чревна колонизация с лактобацили, които не синтезира витамин К. По този начин намаленото производство на витамин К2 увеличава неонаталния риск от развитие на хеморагична болест.

Клиничните симптоми на хеморагичната болест на плода и новороденото могат да включват:

  • подкожни кръвоизливи, които могат да бъдат точковидни или по-големи;
  • хематоми;
  • удължено време на кървене;
  • образуване на кръвоизливи на мястото на поставен абокат;
  • кръв в изпражненията, които са черни или кръвенисти;
  • кървене в различни органи - бъбреци, надбъбреци, като най-сериозно е кървенето в централната нервна система – може да бъде животозастрашаващо и да завърши със смърт.

Диагнозата се поставя на базата на резултатите от кръвната картина. Наблюдава се удължено протромбиново време и намаляване витамин К зависимите фактори на кръвосъсирване - II, VII, IX и X.

Диференциална диагноза се прави с някои други заболявания, които имат подобна клинична картина: чернодробни заболявания, синдром на дисеминирана интравазална коагулопатия и други.

Лечението на хеморагичната болест на плода и новороденото се провежда с мускулно инжектиране на витамин К или кръвопреливане на свежа кръв, съдържаща готови фактори на кръвосъсирване.
Профилактиката на хеморагичната болест при новороденото се състои в даване на витамин К на майка, родила недоносени деца при и след раждането, като трябва да се внимава много да не се предозира витамина, защото настъпва хемолиза. Добре развитата профилактика срещу хеморагичната болест при новороденото прави днес рядко това заболяване.

3.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Клинични пътеки