Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Кървене от пъпния остатък на новородено Друго кървене от пъпния остатък на новородено

Друго кървене от пъпния остатък на новородено МКБ P51.8

Друго кървене от пъпния остатък на новородено МКБ P51.8 - изображение

Кървенето от пъпния остатък е патологично състояние, при което бебето губи различно количество кръв - от няколко милилитра до значително количество, което може да се окаже фатално. Рубриката друго кървене от пъпния остатък на новородено включва отпускане на пъпната лигатура. Това усложнение се среща рядко, ако правилно е извършена манипулацията за клампиране, лигиране и прерязване на пъпната връв.

При отпускане на пъпната лигатура се получава кървене от пъпните кръвоносни съдове, които все още не са претърпели обратно развитие. Кървенето може да бъде от слабо до обилно със симптоматика на хеморагичен шок. Обикновено се откриват следи от кръв по пеленката на бебето. Нормално при зарастване на пъпната раничка може да се види засъхнала кръв около пъпа на бебето, дори понякога може да изтекат няколко капки кръв. Това не предизвиква патологични прояви при бебето, но трябва да се полагат ежедневни грижи за поддържането на добра хигиена на пъпния остатък, за да се предотврати неговото инфектиране. В някои случаи може да се наблюдава по-силно кървене - по пеленката се вижда прясна кръв. Тогава трябва да се потърси бързо лекарска помощ, тъй като бебето е много чувствително на кръвозагуба.

Клиничните прояви могат да се изразят в:

  • неспокойство на бебето;
  • бледост на кожата и лигавиците;
  • промяна в сърдечната му дейност - тахикардия (ускорена сърдечна дейност);
  • спадане на кръвното налягане;
  • гърчова симптоматика в тежките случаи;

Лечението на друго кървене от пъпния остатък на новородено се състои в лигиране на кървящите кръвоносни съдове. При необходимост се извършва кръвопреливане, коригират алкално-киселинните нарушения. В домашни условия родителите трябва да продължат да се грижат за пъпния остатък, като го почистват със спирт и поставят марличка върху него.

4.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО