Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Фетална кръвозагуба Друга фетална кръвозагуба

Друга фетална кръвозагуба МКБ P50.8

Друга фетална кръвозагуба МКБ P50.8 - изображение

Рубриката друга фетална кръвозагуба включва състояния, при които бебето губи кръв, поради наранявания, в резултат на прилагането на различни методи за пренатална диагностика.

Амниоцентеза е широко използван метод, чрез който могат да се открият сравнително рано различни вродени аномалии. Това е инвазивна процедура, при която малко количество околоплодна течност се взема от амниотичния сак, в който се намира плода през бременността. Тази течност е съставена основно от урината на бебето и различни секрети от устната му кухина, от белите дробове, но в нея се намират и фетални клетки. Взетият материал се изследва генетично, за да се установи, ако има някаква фетална аномалия.

Макар и рядко могат да се получат различни увреждания на плода при извършването на тази процедура. Съществува  риск иглата, с която се извършва амниоцентезата да увреди плода или неговата пъпна връв. Този риск е минимален, тъй като процедурата се извършва под непрекъснат ултразвуков контрол. При нараняване на тъканите на плода или пъпната му връв се губи кръв, която може да доведе фатални последици за плода, дори до неговата смърт.

При родоразрешаването също могат да се получат увреждания на плода – родов травматизъм, който да причини значителна кръвозагуба. Тези състояния могат да се отнесат към друга фетална кръвозагуба. Това се наблюдава най-често при неправилни и атипични предлежания на бебето, при използването на форцепс, вакуум-екстрактор и други. Тежестта на кръвозагубата зависи от това кои фетални тъкани и органи са засегнати. Някои състояния като руптура на вътрешни органи завършват фатално за плода, в други случаи се налага кръвопреливане и своевременно лечение на травмата.

Диагнозата се поставя чрез ултразвуково изследване, ако увреждането е настъпило по време на вътреутробното развитие на плода. Установяват се белези на фетално страдание - сърдечната дейност на бебето е нарушена, в тежките случаи, когато фетусът е загинал, не се регистрират тонове. При увреждания, възникнали при родовия акт, установяването на травмите и определянето на тяхната тежест става след раждането на бебето.

Терапията на феталната кръвозагуба зависи от тежестта и състоянието на плода. При травми усилията се насочват към тяхното лечение. Извършва се кръвопреливане, вливат се различни разтвори за поддържане на алкално-киселинното равновесие и други.

3.6, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО