Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Фетална кръвозагуба Фето-майчина трансфузия

Фето-майчина трансфузия МКБ P50.4

Фето-майчина трансфузия МКБ P50.4 - изображение

С термина фето-майчина трансфузия се означава състояние, при което се губят кръвни клетки на плода в кръвообращението на майката. Това може да се наблюдава, както при нормална, така и при патологична бременност и травми, свързани с усложнения на бременността.

Нормално майчиното кръвообращение и кръвообращението на плода се намират в тясна връзка помежду си. Контактът се осъществява чрез плацентата и обмена на кислород, хранителни вещества, микроелементи и други, който се осъществява през мембрана в плацентата, изградена от два слоя. Фето-майчина трансфузия настъпва, когато тази мембрана престава да функционира като бариера и феталните клетки могат да контактуват и да влизат в майчините съдове в децидуата.

При около 96% от нормалните бременности и раждания по-малко от 1 мл от кръвта на плода се губи в майчиното кръвообращение. Загубата на това малко количество кръв, може да доведе до сенсибилизация на майката и да стимулира производството на антитела срещу червените кръвни клетки на плода. Пример за това е хемолитичната болест на новороденото, причинена от Rh несъвместимост.

Повишена честота на фето-майчина трансфузия се наблюдава при травма и при отлепване на плацентата. В някои случаи не може да се установи точната причина за настъването на това патологично състояние.

Обикновено до 30 мл фетална кръв могат да навлезнат в майчиното кръвообращение без да се наблюдават симптоми, както при майката, така и при плода. Загубата на повече от това количество кръв може да доведе до значително влошаване на състоянието на плода и дори до неговата смърт.

Може да се направи тест на Kleihauer-Betke. Това е кръвен тест, използван за измерване на количеството на фетален хемоглобин, прехвърлен от плода в кръвотока на майката. Стандартната кръвна намазка от кръвта на майката се подлага на киселинна баня. Това премахва възрастния хемоглобин, но не и фетален. Прави се оцветяване по метода на Шепърд, което прави феталните клетки (съдържащи фетален хемоглобин) червено-розови на цвят, докато възрастните червени кръвни клетки се виждат като "призраци" – изглеждат бледи. Изброяват се 2000 клетки под микроскоп и се изчислява процентът на феталните клетки спрямо майчините клетки.

Фето-майчината трансфузия може да се диагностицира чрез поточна цитометрия, като се използват анти-фетални хемоглобин антитела (анти-HBF).

Лечението зависи от количеството кръв, което е загубило бебето и от неговото състояние. При значителна загуба на фетална кръв и доносен плод се предприема бързо родоразрешаване. В някои случаи, когато се установи кръвоизлив и той спре, може да се приложи вътрематочно преливане на червени кръвни клетки на плода.

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО