Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Хеморагични и хематологични нарушения у плода и новороденото Фетална кръвозагуба Фетална кръвозагуба от разкъсване на пъпната връв

Фетална кръвозагуба от разкъсване на пъпната връв МКБ P50.1

Фетална кръвозагуба от разкъсване на пъпната връв МКБ P50.1 - изображение

Пъпната връв се състои от два канала, които са свързани успоредно от пихтиеста съединителна тъкан. Тя свързва ембриона с плацентата. През пъпната връв преминават нормално две артерии и една вена, които доставят с кръвта кислород и различни хранителни вещества, необходими за развитието на плода.

Усложненията от страна на пъпната връв като хематом, разкъсване и други са сериозни състояния, които оказват неблагоприятно влияние на плода. Феталната кръвозагуба от разкъсване на пъпната връв може да се окаже фатална за бебето.

Хематом може да се получи при разкъсване на разширена вена на пъпната връв и излив на кръв. Хематомът може да се появи спонтанно или да е в съчетание с кисти на пъпната връв. Също при извършването на някои инвазивни процедури за пренатална диагностика е възможно да се нарани пъпната връв. Хематомът е описан като причина за остър фетален дистрес. Той представлява маса с различна големина в областта на пъпната връв. Изследванията с доплер могат да покажат наличие на хематом. Ако диагнозата хематом на пъпната връв е потвърдена и плодът е в стабилно, раждането може да бъде извършено, когато бебето е достатъчно зряло.

Язвата на пъпната връв е също сериозно състояние, което се наблюдава при перфорация на съдовете и вътрематочен кръвоизлив. Това усложнение се среща рядко. Причината за язва на пъпната връв е неизвестна, въпреки че се асоциира с атрезии на стомашно-чревния тракт.

Разкъсването на пъпната връв е тежко състояние, което може да се получи при преждевременно пукане на околоплодния мехур и пролапс на пъпната връв, при прилагане на форцепс и други инструментални методи за родоразрешаване.

При преждевременна руптура на околоплодния мехур пъпната връв може да изпадне между предлежащата част на плода и костите на таза на жената. Това води до нейното пристискане, когато бебето започне да слиза по-надолу в родилния път. Притискането на пъпната връв предизвиква хипоксия на плода (недостиг на кислород). С цел по-бързо родоразрешаване се прилагат различни инструментални методи, които могат да предизвикат разкъсвания на пъпната връв. Кръвозагубата може да доведе до тежък фетален дистрес и смърт на плода.

Диагнозата феталната кръвозагуба от разкъсване на пъпната връв се поставя трудно. Обикновено след раждането се установява причината за кървенето и влошеното състояние на бебето. При оглед на пъпната връв се вижда дефекта, който може да е под формата на хематом, разкъсване, разязвяване и други.

Лечението включва предприемане на спешни мерки, които включват кръвопреливане на бебето, кислородотерапия, вливане на различни разтвори. Разкъсването на пъпната връв в голям процент от случаите е фатално за бебето.

3.8, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО