Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Дихателни и сърдечно-съдови нарушения, характерни за перинаталния период Белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период Белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период, неуточнен

Белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период, неуточнен МКБ P26.9

Белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период, неуточнен МКБ P26.9 - изображение

Честотата на белодробния кръвоизлив е 1 на 1000 живородени бебета. Към рубриката белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период, неуточнен, принадлежат сериозни състояния, които изискват бързи и адекватни мерки.

Причините за развитието на белодробен кръвоизлив могат да бъдат различни. Най-често това състояние се свързва с:

  • недоносеност на бебето;
  • перинатална асфиксия;
  • проблеми с кръвосъсирването;
  • дори с токсикоза на бременността;
  • използването на наркотици от майката;

Клиничната картина се владее от прояви на дихателна недостатъчност. При по-големи кръвоизливи има изтичане на кръв от носа и устната кухина. Наблюдава се бързо влошаване на белодробния статус, развива се шок.

Диагнозата се поставя чрез рентгенография, компютърна томография, фибробронхоскопия.

Лечението на белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период, неуточнен, включва поддържане на основните жизнени функции. При големи кръвоизливи може да се налага кръвопреливане за поддържане на ефективна циркулация. Чрез фибробронхоскопията се откриват лезиите и се извършва тампонада.

3.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО