Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Дихателни и сърдечно-съдови нарушения, характерни за перинаталния период Белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период Масивен белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период

Масивен белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период МКБ P26.1

Масивен белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период МКБ P26.1 - изображение

Белодробният кръвоизлив е патологично състояние, което се дължи на нарушаване на целостта на кръвоносни съдове в белия дроб. Това води до събиране на кръв в алвеолите или интерстициална тъкан.

Причините за масивен белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период, могат да бъдат: различни белодробни аномалии, емфизем на белия дроб, тромбози (запушване) на кръвоносни съдове, съдови аневризми, автоимунни заболявания, травматични увреждания по време на раждането, прилагането на изкуствена вентилация с високо налягане и други.

Клиничната картина включва:

  • задух;
  • учестена дихателна дейност;
  • цианоза;
  • кашлица;
  • бебетата не могат да отхрачват кръв, те я повръщат;
  • може да има кръвотечение от носа;

Масивният белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период, е животозастрашаващо състояние, което изисква навременна диагноза и лечение.

Диагнозата се поставя чрез извършването на рентгенография, компютърна томография (КТ) и фибробронхоскопия.

Лечението на масивните белодробни кръвоизливи е спешно. Първо трябва да се възстанови проходимостта на дихателните пътища (ДП). Бронхоскопията е важен  диагностичен и терапевтичен метод. Чрез нея се установява анатомичната локализация на кървенето, изолират се засегнатите ДП,  извършва се контрол на кръвоизлива и лечение на видимите лезии.

Ако бебето има хемодинамични и дихателни нарушения, се прави опит за спешна фибробронхоскопия. Тя е най-ефективното средство за почистване на ДП и тампонада на кървящия бронх, безопасна изолация на незасегнатия бял дроб, като предотвратява асфиксията и запазва вентилацията.

Бронхоскопските процедури осигуряват контрол на кървенето и допринасят за стабилизацията на общото състояние на пациента. Може да се направи: балонна тампонада, ендобронхиална тампонада със стент, локална хемостатична тампонада под бронхоскопски контрол, лазерна коагулация, електрокаутеризация.

4.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО