Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Дихателни и сърдечно-съдови нарушения, характерни за перинаталния период Белодробен кръвоизлив, възникващ в перинаталния период Трахеобронхиален кръвоизлив, възникващ в перинаталния период

Трахеобронхиален кръвоизлив, възникващ в перинаталния период МКБ P26.0

Трахеобронхиален кръвоизлив, възникващ в перинаталния период МКБ P26.0 - изображение

Недоносените деца имат незрели бели дробове и обикновено при тях се срещат редица аномалии на дихателната система, които водят до различни усложнения в следродовия период.

Трахеобронхиалният кръвоизлив, възникващ в перинаталния период, се среща предимно при деца, които имат: вродени аномалии на бронхо-пулмоналните съдове (аневризми), бронхиектазии, малформации на трахеята, травматични и ятрогенни увреждания.

Тези особености налагат в много от случаите реанимация, интубация и включване на изкуствена вентилация. Това определя и по-високата честота на трахеобронхиалния кръвоизлив при тази група деца.

Клиничните изяви включват: учестена дихателна дейност, затруднено дишане, кашлица, повръщане на кръв.

Важно е да се установи етиологията на кръвоизлива. Прави се рентгенография, компютърна томография (КТ) и бронхоскопия. При деца, които са в нестабилно състояние с продължаващо кървене и в случаи на двустранни белодробни малформации, при които е трудно да се локализира дефекта, фибробронхоскопията е най-подходящият подход.

Лечението на трахеобронхиален кръвоизлив, възникващ в перинаталния период, се състои в:

  • осигуряване на проходими дихателни пътища;
  • поставяне на детето в странично положение, за да се избегне аспирацията на кръв;
  • прави се спешна фибробронхоскопия – тя е най-ефективният метод за почистване на дихателните пътища от кръв и позволява тампонада на кървящия бронх;
  • поддържането на основните жизнени показатели;
3.3, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО