Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Други родови травми Увреждане на външните полови органи при родова травма

Увреждане на външните полови органи при родова травма МКБ P15.5

Увреждане на външните полови органи при родова травма МКБ P15.5 - изображение

Макар и рядко могат да се получат увреждания на външните полови органи на бебето. Обикновено те са повърхностни и засягат предимно кожата в засегнатата област. Срещат се по-често при неправилни (седалищни, напречни) и атипични главични предлежания, при използване на инструменти при родоразрешаването.

Уврежданията на външните полови органи при родова травма не са тежки и бързо преминават. Симптомите, които се наблюдават са:

  • еритем на кожата;
  • оток;
  • охлузвания;
  • много рядко разкъсвания в гениталната област.

Нараняванията се откриват при прегледа на новороденото. Те трябва да се отдиференцират от някои вродени аномалии на половите органи или от така наречената полова (хормонална) криза на новороденото. Тази криза се изразява при момчетата с подуване на тестисите едностранно и двустранно. При момичетата се наблюдава изтичане слузно-кръвенисто съдържимо от влагалището. Тези промени са преходни и се дължат на преминалите хормони от майката към бебето. Когато хормоните се отделят от организма напълно, преминават и симптомите.

В повечето случаи уврежданията на външните полови органи при родова травма не са сериозни и не се налага терапия. Когато са налице обаче по-сериозни наранявания и разкъсвания, се прави антисептична обработка, а понякога се налага и шев.

3.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО