Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Някои състояния, възникващи в перинаталния период Родова травма Родова травма на скелета Други увреждания на черепа при родова травма

Други увреждания на черепа при родова травма МКБ P13.1

Други увреждания на черепа при родова травма МКБ P13.1 - изображение

При раждането могат да се получат различни увреждания на черепните кости. Към рубриката други увреждания на черепа при родова травма могат да се отнесат някои по-леки наранявания на черепа като пукването на костите и някои по-сериозни наранявания на лицевия череп.

Пукването (фисура) на костите на черепа представлява лека увреда, която често протича безсимптомно. Понякога пукването на черепа може да е придружено и от наличие на хематом. Тази травма се наблюдава по-често при по-продължително и усложнено раждане, при което често се използва форцепс и други инструменти.

Макар и по-рядко е възможно да се получат наранявания на долната челюст, на ябълчната кост. При усложнено раждане и по-дълго задържане на главата на бебето в изхода на таза могат се наблюдават различни увреждания на лицевите кости. Най-често се получават различни кръвонасядания. Обикновено не предизвикват сериозни усложнения, но ако хематома е с големи размери може да се стигне до анемично състояние. Трябва да се контролират кръвните показатели на бебето. Фрактурите на долната челюст и ябълчната кост се срещат по-рядко. Те са болезнени и засегнатите зони са оточни.

Диагнозата на други увреждания на черепа при родова травма се поставя след раждането на детето. Още от физикалния преглед може да се види ако има деформация на черепните кости или хематоми. Прави се рентгенография или компютърна томография, за да се изключи счупване.

Лечение при леките травми не се изисква, бебето се възстановява бързо без да има трайни увреждания.

3.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО