Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения, свързани предимно с послеродовия период Усложнения в послеродовия период, некласифицирани другаде Отпускане на шевове на оперативна рана на перинеума

Отпускане на шевове на оперативна рана на перинеума МКБ O90.1

Отпускане на шевове на оперативна рана на перинеума МКБ O90.1 - изображение

Отпускане на шевове на оперативна рана на перинеума се среща сравнително рядко.

Отпускане на шевовете на оперативната рана на перинеума включва отпускане на операционния шев след епизиотомия и разкъсване на перинеума

Шевове на перинеума се поставят при неговото разкъсване или при извършването на перинеотомия с цел разширяване на родовите пътища.

Отпускане на шевове на оперативна рана на перинеума е усложнение, при което се наблюдава отпускане на лигатурите (конците) след поставянето им при възстановяване на наличния раневи дефект.

В днешно време използваните материали при възстановяването на перинеалното разкъсване или разрез са много здрави и високо качествени, поради което отпускането на конците се наблюдава извънредно рядко.

Отпускане на шевове може да се наблюдава при неправилна техника на връзване на конеца, недостатъчно стягане на използвания конец или при завързването на недостатъчен брой възли. Това може да доведе до отваряне на раната, нейното инфектиране и затруднено заздравяване.

В друг случай шевовете могат да изпуснат при инфектирането на раната, която некротизира и нагноява, конеца прорязва и раната се отваря.

Диагнозата отпускане на шевове на оперативна рана на перинеума се поставя посредством огледа и внимателната палпация на оперативната рана, която е зачервена, оточна, болезнена с наличие на инфилтрат.

Лечението се изразява в третиране на раната и поставянето на вторичен шев.

3.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО