Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения, свързани предимно с послеродовия период Усложнения в послеродовия период, некласифицирани другаде Отпускане на шевове на оперативна рана след цезарово сечение

Отпускане на шевове на оперативна рана след цезарово сечение МКБ O90.0

Отпускане на шевове на оперативна рана след цезарово сечение МКБ O90.0 - изображение

Отпускане на шевове на оперативна рана след цезарово сечение се среща сравнително рядко.

Това е усложнение, при което се наблюдава отпускане на лигатурите (конците) след поставянето им.

В днешно време отпускането на конците се наблюдава извънредно рядко, тъй като използваните материали са много здрави и високо качествени. Почти всички от тях с много малки изключения се резорбират в рамките на няколко седмици.

Отпускане на лигатурата може да се наблюдава при неправилна техника на връзване на конеца, недостатъчно стягане на използвания конец или при завързването на недостатъчен брой възли.

Клиничната картина при отпускане на шевове на оперативна рана след цезарово сечение зависи от локализацията на лигатурата, която изпуска.

Изпускането на маточна лигатура може да доведе до масивна херогаия с образуването на тежък хемоперитонеум. Състоянието е животозастрашаващо и изисква спешна релапаротомия. Необходимо е да се спре кървенето, да се направи лаваж да се постави дрен, след което коремната стена се затваря отново послойно.

Изпускането на лигатура на фасцията може да доведе до образуването на субфасциален хематом, който също изисква евакуация и дренаж. Ако изпускането на лигатура на фасцията не е съпроводено с кървене може да се образува дефект, който да се последва от херния.

3.0, 8 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО