Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения, свързани предимно с послеродовия период Усложнения от анестезия в послеродовия период Неуспешна или трудна интубация в послеродовия период

Неуспешна или трудна интубация в послеродовия период МКБ O89.6

Неуспешна или трудна интубация в послеродовия период МКБ O89.6 - изображение

Понякога при наложителна анестезия може да се наблюдава неуспешна или трудна интубация в послеродовия период.

Причината за неуспешна или трудна интубация в послеродовия период са анатомични и физиологични промени, които се наблюдават в организма на бременната жена.

Установено е, че настъпват промени в меките тъкани и лигавиците, които понякога могат сериозно да повлияят и затруднят интубацията.

Под хормоналните влияния се наблюдават множество промени в женския организъм. Високите естрогенни нива по време на бременност водят до оток на меките тъкани засегнати са и ларингеалните тъкани.

Хормоните предизвикват оток на лигавица на носоглътката, структурите около ларинкса и езика, като така често се затруднява визуализирането на глотиса и интубацията.

Всяка интубация на родилка трябва да се счита за потенциално трудна, дори и в случаите, когато се отдаде лесно.

Всяка наложителна интубация налагаща се в послеродовия период е добре да се извърши от много опитен анестезиолог предвид възможностите за възникването на тежки усложнения, които могат да застрашат живота както на майката, така и на плода.

3.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО