Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения, свързани предимно с послеродовия период Венозни усложнения в послеродовия период Други венозни усложнения в послеродовия период

Други венозни усложнения в послеродовия период МКБ O87.8

Други венозни усложнения в послеродовия период МКБ O87.8 - изображение

Други венозни усложнения в послеродовия период включва варикозно разширени вени на половите органи в послеродовия период.

Обикновено варикозно разширени вени на половите органи се наблюдават още по време на бременността.

Самата бременност предразполага към развитие на разширени вени вследствие на хормоналното въздействие на естрогените и гестагените и механично въздействие, което оказва матката, която затруднява оттичането на кръвта от долната половина на тялото.

Клиничната картина при други венозни усложнения в послеродовия период варикозно разширени вени на половите органи в послеродовия период се характеризира с наличие на дискомфорт, болки и отоци в областта на перинеума и вулвата.

След раждането обикновено разширените вени по половите се подобряват и изчезват.

Диагнозата варикозно разширени вени на половите органи в послеродовия период се поставя посредством огледа и клиничната симптоматика.

Лечението при други венозни усложнения в послеродовия период се изразява в носене на еластичен колан, който минава през вулвата, по подобие на еластичните чорапи при варици на краката. При по-тежки случаи могат да се използват локални медикаментозни средства.

3.8, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО