Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Родоразрешаване Раждане с форцепс или вакуум- екстрактор при едноплодна бременност Раждане, комбинирано с налагане на форцепс и вакуум-екстракция

Раждане, комбинирано с налагане на форцепс и вакуум-екстракция МКБ O81.5

Раждане, комбинирано с налагане на форцепс и вакуум-екстракция МКБ O81.5 - изображение

Форцепсът представлява акушерски инструмент, който служи за залавяне и извличане, а при необходимост и частична ротация на главата на плода, който напълно замества или подпомага родилната дейност.

Вакуум-екстракцията представлява акушерски метод за извличане на главата на плода, който допълва или засилва изгонващите сили.

Вакумекстрактора представлява устройство, което се състои от електрическа вакум помпа и тракционна система, която се състои специални чашки, които служат за залавяне на главата на плода.

Раждане, комбинирано с налагане на форцепс и вакуум-екстракция се среща сравнително рядко.

Както форцепса, така и вакума не е инструменти за преодоляване на пелвеофетална диспропорция, т.е несъответствие между размерите на главата, на плода и на родовия канал.

Вакума е по безопасен, както за майката, така и за плода, затова се предпочита от повечето акушери, но когато той се използва е необходимо да се спазват стриктно всички правила за използването му.

В определени моменти след поставяне на пелотата и прилягането и към феталната глава може да се усети, че тя се отлепва.

В тези случаи е необходимо да се спре тегленето, при което пелотата основно засмуква и приляга към феталната глава.

Веднъж отлепена пелотата може да се постави отново, но всяко отлепване крие известни рискове.

След отлепване на пелотата и установявване, че главата на плода не слиза въпреки тракцията е уместно поведението да се промени, като в повечето случаи се прибягва към форцепс.

Във всички случаи, когато се използва вакум или форцепс е необходимо акушера да е сигурен, че съществува съвместимост между главата на плода и таза на майката т.е да няма пелвео-фетална диспропорция.

Изпозлването както на вакум, така и на форцепс трябва да става само от акушер с голям опит, тъй акто всяко оперативно родоразрешение крие риск от сериозно травматично увреждане на плода и майката.

Раждане, комбинирано с налагане на форцепс и вакуум-екстракция крие сериозен риск от травматично увреждане..

Най-честите травматични увреждания, които се наблюдават при майката са разкъсвания на вулва, перинеум, влагалище, разкъсвания на шийката на матката и фрактури на симфизата, засягане на седалищно – тазовия нервен сплит, руптура на матката.

В пуерпериалния период майката е застрашена от хеморагия, инфекции и тромбоемболия.

Уврежданията на плода се изразяват в леки отпечатъци на лъжиците по кожата на главата на плода, вътрешномозъчни кръвоизливи, откъсване на меки части, фрактури на черепа, парализи и парези на лицевите и шийните нерви.

3.5, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО