Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Други усложнения на раждането и родоразрешаването, некласифицирани другаде Усложнение на раждането и родоразрешаването, неуточнено

Усложнение на раждането и родоразрешаването, неуточнено МКБ O75.9

Усложнение на раждането и родоразрешаването, неуточнено МКБ O75.9 - изображение

Усложнения на раждането и радоразрешаването могат да бъдат от различно естество, като в голям процент от случаите има реална опасност за живота на майката или плода.

В определени ситуации част от усложненията могат да бъдат предвидени и да бъдат взети някакви мерки, но в други случаи те възникват много бързо.

Усложнения се наблюдават по-често при бременности, при които има някакъв вид съпътстваща патология като диабет, преекламсия, инфекция, предлежание на плацента, доброкачествени заболявания на матката, заболявания на сърдечно-съдовата система, белите дробове или бъбреците и други.

Предвид, че голяма част от посочените патологични състояния са добре познати на практикуващите лекари, в голям процент от възможните усложнения успяват да бъдат профилактирани.

В други случаи като при плацента превия е възможно да се подготвят кръв и кръвни продукти, инструментариум за по-голяма по обем оперативна интервенция преди извършването на операцията.

Усложненията на раждането и родоразрешението могат да бъдат от различен характер като инфекциозни, травматични, свързани с прекомерна кръвозагуба, ятрогенни и други.

Поставянето на диагнозата и справянето с лечението изисква голям опит и задълбочени познания в съответната област.

Понякога за справянето с някои от възникналите усложнения може да се прибегне към помощ от специалисти от други области.

3.7, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО