Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Други усложнения на раждането и родоразрешаването, некласифицирани другаде Вагинално раждане след предишно цезарово сечение

Вагинално раждане след предишно цезарово сечение МКБ O75.7

Вагинално раждане след предишно цезарово сечение МКБ O75.7 - изображение

Вагинално раждане след предишно цезарово сечение се предприема сравнително рядко.

При всяка жена с предшестващо цезарово сечение или оперативна интервенция върху матката (например миомектомия) има повишен риск за маточна руптура по време на нормалното вагинално раждане.

След всяко прекарано цезарово сечение или голяма оперативна интервенция върху матката се препоръчва да не се забременява за период от 2 години поради повишен риск от руптура на матката.

За вагинално раждане след предишно цезарово сечение най-голямо значение се отдава на това да няма индикация за извършването на такова, статуса на бременната да е благоприятен и да има желание от самата бременна да роди по нормален механизъм.

Относителна представа за състоянието на цикатрикса след прекарана предшестваща оперативна интервенция върху матката може да се добие чрез ехография посредством, която може да се определи дебелината на маточната стена в областта на оперативната интервенция.

При предшестващо цезарово сечение най-голяма опасност има за ръбцова руптура.

Ръбцовата руптура представлява най-често срещаната маточна руптура, която възниква на мястото на наличен маточен цикатрикс.

Патогенезата на ръбцова руптура на матката се изразява в това, че вследствие на нарастващата матка по време на бременността настъпва разслояване на маточния цикатрикс.

При разслояването на цикатрикса ръбовете са изтънели, белезникави и обикновено не кървят.

При предшестващата оперативна интервенция инервация на участъка е нарушена поради, което руптура не се съпътства от никакви субективни оплаквания и затова някои я наричат "тиха руптура".

Вагинално раждане след предишно цезарово сечение изисква повишено внимание и голям опит на акушера поради възможността за настъпването на усложнения, които могат да засегнат, както майката така и плода.

При всяко едно вагинално раждане след предишно цезарово сечение е задължително извършването на дигитална ревизия на маточния цикатрикс.

При установяване на руптура на матката е необходимо спешно да се възстанови нейната цялост ако това е възможно, в противен случай се прибягва към хистеректомия.

2.0, 5 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО