Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Други усложнения на раждането и родоразрешаването, некласифицирани другаде Хипертермия в хода на раждането, некласифицирана другаде

Хипертермия в хода на раждането, некласифицирана другаде МКБ O75.2

Хипертермия в хода на раждането, некласифицирана другаде МКБ O75.2 - изображение

Хипертермия в хода на раждането, некласифицирана другаде представлява рядко срещано състояние, което се характеризира с температура над 37,5 градуса С.

Температурата по-време на раждане е алармиращ симптом, който може да се дължи на наличието на сериозно заболяване.

Съществуват множество причини, които могат да доведат до повишена температура по време на раждане:

1) Вирусни заболявания като грип, цитомегаловирус, рубеола, варицела и други.

2) Бактериални инфекции причинени от Грам (-) и Грам (+) аеробни и анаеробни микроорганизми.

3) Метрофлебита е друго сериозно усложнение, което може да се наблюдава по-време на раждане и се характеризира с висока температура.

Клиничната картина за хипертермия в хода на раждането, некласифицирана другаде включва висока температура, отпадналост и симптомите на основното заболяване. 

При тежки инфекциозни заболявания могат да се наблюдават тахикардия, диспнея или тахипнея, хипотония и други.

Диагнозата се поставя посредством анамнеза, клиничната картина, лабораторните изследвания, микробиологични проби, серологични изследвания и други.

Лечението зависи от вида на заболяването и се осъществява с антибиотични или противовирусни средства в зависимост от причинителя.

Когато не се вземат спешни мерки има сериозна опасност за развитието на тежка пуерпериална инфекция, която може да доведе сепсис, при който има реална опасност за живота на родилката.

4.2, 6 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО