Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Други усложнения на раждането и родоразрешаването, некласифицирани другаде Майчин дистрес в хода на раждането и родоразрешаването

Майчин дистрес в хода на раждането и родоразрешаването МКБ O75.0

Майчин дистрес в хода на раждането и родоразрешаването МКБ O75.0 - изображение

Майчин дистрес в хода на раждането и родоразрешаването се среща рядко.

Към майчин дистрес в хода на раждането и родоразрешаването принадлежи амниотична емболия.

Амниотичната емболия представлява тежко усложнение, което се характеризира с навлизане на амниотична течност и плуващите в нея компоненти в кръвообращението на майката.

Амниотичната течност съдържа мастни капки, лануго, децидуални и епителни клетки, както и биологично активни вещества като хистамин, серотонин и простагландини.

Майчината смъртност при амниотична емболия достига 80 %.

Причините за амниотична емболия най-често са:

  • Повишено налягане в амниона, което надвишава, това във венозната система на родилката.
  • Нарушаване на целостта на големи венозни съдове в матката.

При попадането на амниотичната течност в кръвообращението на майката вследствие на намиращите се в нея (плуващи) компоненти се запушват белодробните съдове.

Запушването се последва от тежък спазъм на артериолите и бронхиолите, което предизвиква кардио-пулмонален шок.

Клиничната картина при майчин дистрес в хода на раждането и родоразрешаването се характеризира с тежък задух и цианоза. Наблюдава се десностранна сърдечна недостатъчност, артериална хипотония, сърдечни фибрилации, кома и смърт.

Вследствие на навлезлите биологично активни вещества в кръвообращението на майката се включва патологично кръвосъсирване с развитието на дисеминирана интравазална коагулопатия.

За диагнозата майчин дистрес в хода на раждането и родоразрешаването основно значение има клиничната картина и особено когато в хода на едно раждане или непосредствено след него се развива внезапна дихателна недостатъчност, цианоза и шок. Диагнозата амниотична ембилия е патоанатомична.

Лечението се изразява в спешна реанимация, която включва освобождаване на дихателните пътища, интубация и изкуствена вентилация, хващане на централен венозен източник, следене за отклонения в нормалното кръвосъсирване, прилагане на медикаментозни средства спомагащи сърдечната работа. В голям процент от случаите амниотичната емболия завършва с фатален край за родилката.

3.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО