Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Усложнения на раждането и родоразрешаването Разкъсвания на перинеума в хода на раждането Трета степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането

Трета степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането МКБ O70.2

Трета степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането МКБ O70.2 - изображение

Трета степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането може да се получи ако не се направи епизиотомия.

Трета степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането се характеризира с разкъсване на задната комисура, вагиналната мукоза, кожата на перинеума, засягат фасции и мускулна тъкан и аналния сфинктер.

Разкъсването при трета степен настъпва от преразтягане при "прорязване" на главичката на плода, започва от задната комисура и бързо се разпространява надолу през перинеума към ануса, навътре към влагалището като засяга и аналния сфинктер.

Основни причини за трета степен на разкъсване на перинеума на перинеума в хода на раждането са:

  • Едър плод.
  • Наличие на неправилни предлежания.
  • Преципитирано раждане.
  • Неправилно водене на раждането.

Диагнозата трета степен на разкъсване на перинеума в хода на раждането се поставя при внимателен оглед след всяко раждане, като по този начин се определя степента на перинеално разкъсване.

Лечението се изразява във възстановяване на разкъсването, тъй като по този начин се профилактира "зеенето" на вулвата, възходящите инфекции и гениталните изпадания на влагалище, матка и други генитални органи.

Зашиването на перинеума и влагалището представлява пластична операция, която има за цел възстановяване на нормалните анатомични структури.

Преди да започне възстановяването е необходимо да се извърши щателна дезинфекция.

Възстановяването става под анестезия, като е необходимо да се внимава при адаптирането на анатомичните структури.

3.3, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО