Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Бременност, раждане и послеродов период Медицински грижи за майката, свързани със състоянието на плода и околоплодния мехур и възможни усложнения в хода на родоразрешаването Медицински грижи за майката при диагностицирано или предполагаемо неправилно предлежание на плода Медицински грижи за майката при нестабилно положение на плода

Медицински грижи за майката при нестабилно положение на плода МКБ O32.0

Медицински грижи за майката при нестабилно положение на плода МКБ O32.0 - изображение

Медицински грижи за майката при нестабилно положение на плода са необходими поради факта, че при започване на родилния процес могат да настъпят усложнения, които да застрашат живота, както на бременната, така и на плода.

Нестабилното положение на плода се изразява в това, че няма добре поставена пердлежаща част спрямо входа на таза към наближаване на термина.

При първескини предлежаща част обикновено приляга към входа на таза последните две седмици преди термина.

При многораждали предлежащата част приляга към входа на таза едва след появата на родилната дейност, през останалото време тя е свободно подвижна над входа на таза.

Медицински грижи за майката при нестабилно положение на плода са задължителни.

Нестабилното положение на плода се наблюдава най-често при наличие на хидрамнион или околоплодна течност над 1500 мл.

Голямото количество околоплодна течност прави плода значително по-подвижен спрямо обикновено.

Пукването на околоплодния мехур крие повишена опасност от пролабиране на пъпната връв, отлепване на плацентата, както и от неправилно поставяне на предлежащата част на входа на таза.

Медицинските грижи за майката при нестабилно положение на плода се изразяват в хоспитализация, взимане на необходимите изследвания в случай, че се наложи спешна оперативна интервенция.

Проследяване на състоянието на плода посредством КТЗ и ултразвук.

4.0, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО