Недоимъчно хранене по време на бременността МКБ O25
Недоимъчно хранене по време на бременността представлява състояние, което се характеризира с недостатъчно постъпване на хранителни вещества в организма на бременната жена.
Това състояние е по-често срещано в развиващите страни, отколкото в развитите.
Количеството и качеството на храната приети от бременната имат съществено значение, както за нейното здраве, така и за здравето на плода.
Бременността представлява състояние, при което са налице повишени изисквания към майчиния организъм.
Поради тази причина почти няма тъкани органи и системи, които да не търпят някакви съществени промени.
При бременност женския организъм е необходимо да задоволи не само своите нужди, но и нуждите на развиващия се в утробата плод.
При неподходящ режим на хранене по време на бременност може да се стигне до увреждане на множество системи органи както на бременната така и на плода.
Бременната жена по принцип е здрава жена като, за да се поддържа това нейно състояние и пълноценното здраве на развиващия се плод са необходими адекватен прием на течности и пълноценни хранителни продукти.
Увеличаването на телесната маса, което се наблюдава по време на бременност представлява физиологично явление. Съществуват таблици, които показват ежедневните необходими количества храни за бременни жени и родилки, които са съставени от Food and Nutrition Board of the Natoinal Research Counsil-USA.
Не съществува хранителен режим, който да е подходящ за всички бременни, независимо от бита, труда, религиозните и етнически фактори.
При една неусложнена бременност храната, която поема бременната трябва да включва необходимото количество белтъчини, зеленчуци и плодове.
Добре е да се ограничи приемът на мазнини, силно дразнещи храни, препържени и много препечени ястия.
Хроничното и тежко гладуване, непълноценното хранене и боледуване по време на бременност се асоциират с намалена телесна маса на новородените, развитие на тежък анемичен синдром и поява на заболявания, които могат да увредят значително както майчиния, така и организма на плода.
Хроничният белтъчен недоимък на бременните може да доведе до увреждане на ЦНС на плода.
Необходимостта от въглехидрати, протеини и мазнини по време на бременността е около 300-400 грама за въглехидрати, 100 грама мазнини и 70-80 грама белтъчини дневно.
За да се установи наличното недоимъчно хранене по време на бременността голямо значение се отдава на огледа, анамнезата и обективното състояние на бременната. За определяне телесната маса и обективното състояние на плода съществено значение се отдава на ехографията.
Необходимо е хранителният режим на бременните жени да се контролира от лекарите водещи женската консултация.
При жени подложени на недоимъчно хранене по време на бременността е необходимо да се предприемат спешни мерки. Прилага се пълноценна храна в количества задоволяващи енергийните изисквания на организма на бремнната жена, като лечението трябва да бъде проследявано от акушер-гинеколог и диетолог.
Коментари към Недоимъчно хранене по време на бременността МКБ O25