Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Болести на мъжките полови органи Възпалителни болести на простатата Простатоцистит

Простатоцистит МКБ N41.3

Простатоцистит МКБ N41.3 - изображение

Простатоцистит представлява възпалителен процес засягащ пикочния мехур, шийката на пикочния мехур и простатната част на уретрата.

Най-честите причинители, които се наблюдават при простатоцистит са: E. coli, Proteus, Klebsiella, P. aeruginosa и други.

Рискови фактори, за развитието на простатоцистит могат да бъдат инфекции на пикочните пътища, епидидимит, катетиризиране, извършване на хирургични манипулации в областта на пикочния мехур или уретрата, вродени или придобити малформации на уретрата, травматични увреждания и други.

Клиничната картина, която се наблюдава при простатоцистит се характеризира с тежест и дискомфорт, учестено уриниране, болезненост в края на уринирането.

Диагнозата простатоцистит се поставя въз основа на клиничната картина, лабораторните изследвания, изследване на простатен секрет и урина.

Лечението при простатоцистит зависи от вида на инфекциозния причинител, като за целта се използват антибиотици и химиотерапевтици, а за намаляване на болката болкоуспокояващи.

3.2, 5 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО