Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Други тубулоинтерстициални болести на бъбреците Други уточнени тубулоинтерстициални увреждания на бъбреците

Други уточнени тубулоинтерстициални увреждания на бъбреците МКБ N15.8

Други уточнени тубулоинтерстициални увреждания на бъбреците МКБ N15.8 - изображение

Заболяванията, които не се вписват в други МКБ - та, и които засягат съединителната тъкан и тубулите на бъбреците се наричат други уточнени тубулоинтерстициални увреждания на бъбреците.

Причините за развитието на тези заболявания са различни - инфекция, автоимунно възпаление, прием на лекарства, интоксикация и други. Могат да протичат остро или хронично в зависимост от етиологията и реакцията на организма.

Клиничната изява на тубулоинтерстициални увреждания на бъбреците включва оплаквания от повишена температура, тъпа болка в кръста, главоболие, болка или парене по време на уриниране, поява на кръв и парцалчета белтък в урината и други.

Лабораторните изследвания показват промени в диференциалното кръвно броене, СУЕ (скорост на утаяване на еритроцитите), серумните креатинин и урея, в количеството, състава и седимента на урината.

Диагнозата други уточнени тубулоинтерстициални увреждания на бъбреците се поставя въз основа на снета анамнеза, лабораторните изследвания и образна диагностика (ехография на бъбреци, компютърна - аксиална томография, екскреторна урография), сцинтиграфия на бъбреци и други.

Понякога е необходимо да се направи бъбречна биопсия - под ехографски контрол се въвежда специална игла, която взима частица бъбречна тъкан, която се изследва с микроскоп.

Лечението на други уточнени тубулоинтерстициални увреждания на бъбреците бива различно, в зависимост от причината за развитието им.

То може да бъде оперативно или консервативно - чрез прием на антибиотици, имуносупресори, антидоти, механично очистване на кръвта (хемодиализа). При тежки случаи и развитие на бъбречна недостатъчност единственото възможно третиране на пациента е трансплантацията на бъбрек.

4.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия