Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на пикочо-половата система Тубулоинтерстициални болести на бъбреците Други тубулоинтерстициални болести на бъбреците Балканска нефропатия

Балканска нефропатия МКБ N15.0

Балканска нефропатия МКБ N15.0 - изображение

Балканската нефропатия представлява вид интерстициален нефрит (невъзпалително заболяване на бъбреците).

Заболяването се среща ендемично в някои страни на Балканския полуостров, например в България (особено във Врачанска област), Босна и Херцеговина, Сърбия и Румъния. Среща се само при възрастни.

Причината за развитието на балканска нефропатия не е известна. В момента се подозират няколко различни теории за появата и:

  • Наличие на нефротоксини в околната среда.
  • Експозиция на Аристолохия (вълча ябълка).
  • Повишен радиационен фонд в местността.
  • Генетична предразположеност и други.

Клиничната изява на балканската нефропатия протича вълнообразно, с периоди на обостряне и спокойни, аклинични стадии.

При екзацербация на процеса пациентът е отпаднал, с тъпа болка в кръста и анемичен. Кожата по дланите и стъпалата са зачервени. В пикочните пътища (уретер, уретра) понякога се установяват туморовидни образувания.

Диагностичните критерии за поставяне на диагнозата балканска нефропатия включват ендемична анамнеза, анемия, нискостепенна протеинурия, суха кожа, бакъреночервен цвят на кожата, атрофия на бъбреците, които достигат размер до 20-30 грама.

Това, което отличава нефропатията от другите бъбречни заболявания е нормалното кръвно налягане, липсата на отоци, нормалното очно дъно и липса на сърдечносъдово засягане.

Прогнозата на балканската нефропатия е неблагоприятна. Обикновено пациентите изпадат в състояние на хронична бъбречна недостатъчност в период от 3 месеца до 10 години.

Лечението е неспецифично и цели ирадикация на туморите в пикочополовата система, както и лечение на бъбречната недостатъчност. При наличие на подходящ донор се препоръчва бъбречна трансплантация.

3.8, 5 гласа

СИМПТОМИ И ПРИЗНАЦИ ПРИ Балканска нефропатия МКБ N15.0

ВСИЧКИ

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия