Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани, некласифицирани другаде Болка в крайник

Болка в крайник МКБ M79.6

Болка в крайник МКБ M79.6 - изображение

Болка в крайник представлява често срещано заболяване и може да бъде причинено от различни фактори. Среща се почти еднакво при различните възрастови групи, но се наблюдава лек превес на честота с напредване на възрастта. Мъжете и жените се засягат еднакво. Индивиди, упражняващи професии изискващи принудителна поза и движение с крайиниците както и повишена физическа активност, се засягат по-често от останалите.

Причините за възникване на болка в крайник могат да бъдат различни и включват травми, заболявания на кръвоносните съдове, увреждания на периферните нерви, гръбначно мозъчни увреждания, увреждания на гръбначния стълб, метаболитни заболявания (диабет, подагра), артрити, артрози, злокачествени заболявания на костите и други, психични заболявания и други. Клиничната картина на болка в крайник до голяма степен зависи от причината за възникванена заболяването, но както подсказва самото заглаваие, основен симптом е болката с различен характер.

Болката може да бъде постоянна или епизодична, да се проявява при покой или при натоварване на крайника, да бъде локализирана в определено място или да ирадиира по хода на крайника и т.н. Освен болка е възможно пациентите да съобщават за изтръпване, усещане за слабост в крайника и други. Нарушени движения координация на крайниците.

Диагнозата болка в крайник се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други.

Лечението на болка в крайник  може да бъде консервативно или хирургично и до голяма степен зависи от причината за възникване на уврежданията и тяхната тежест. Консервативната терапия се състои в прилагане на аналегетици, противовъзпалителни средства, антибиотици, и други. При някои от пациенти се налага физикална терапия и рехабилитация за бързото и цялостното им възстановяване.

2.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия