Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Други бурсопатии Абсцес на синовиалната торбичка

Абсцес на синовиалната торбичка МКБ M71.0

Абсцес на синовиалната торбичка МКБ M71.0 - изображение

Абсцес на синовиалната торбичка представлява състояние, което се характеризира с образуване на гнойна колекция в синовията на ставите. Заболяването засяга еднакво често мъже и жени, като честотата леко се покачва с напредването на възрастта.

Причините за възнкване на абсцес на синовиалната торбичка са разнообразни, но една от най-честите причини за възникване на това заболяване е проникващата травма, което позволява попадането на патогенни микроорганизми в синовиалния сак. Най-често изолираният микроорганизъм е златистият стафилокок, но може да бъдат изолирани още и различни видове стрептококи. В някои редки случаи, абсцес на синовиалната торбичка може да възникне и при разпространяване на инфекция по съседство, при различни гнойни и възпалирелни заболявания на ставите.

Клиничната картина на абсцес на синовиалната торбичка се изразява в поява на болка и затруднено движение в засегнатата става. При много от пациентите се наблюдават още подуване и деформация на ставата, повишаване на температурата, обща слабост и други. Диагнозата на заболяването обикновено не представлява проблем. Характерната клинична картина в повечето случаи насочва към диагнозата. Образни изследвания, като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други, са изключително полезни за уточняване локализацията на процеса и оценка тежестта на уврежданията.

Лечението на абсцес на синовиалната торбичка може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на противовъзпалителни средства, аналгетици, антипиретици, антибиотици и други. Хирургичното лечение се състои в осъществяване на инцизия с дренаж на синовиалната торбичка.

3.5, 2 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия