Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани, свързани с натоварване, претоварване и натиск Други бурсити на колянната става

Други бурсити на колянната става МКБ M70.5

Други бурсити на колянната става МКБ M70.5 - изображение

Други бурсити на колянната става представлява състояние, което се характеризира с възпаление на някоя от бурсите около колянната става. Към тази рубрика може да причислим инфрапателарния бурсит.

Малка по обем инфрапателарна бурса се намира над туберозитас тибие и под лиг. пателе и тя е обичайно сепарирана от колянната става с мастна тъкан. При възпалителен процес областта на туберозитас тибие е с вудумо уголемени размери поради оток. При остър възпалителен процес на бурзата флексията и екстензията в ставата са затруднени и болезнени.

Клиничната картина при други бурсити на колянната става се изразява в подуване в областта на коляното, което в някои случаи може да ограничи в голяма степен движенията на крака. Освен това се наблюдава болка, която може да варира от слаба до много силна болка, ирадираща по хода на крака. При някои от болните е възможно да се наблюдава и висока температура.

Диагнозата други бурсити на колянната става може да бъде поставена след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и извършване на някои образни и лабораторни изследвания като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други.

Лечението на други бурсити на колянната става може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане противовъзпалителни средства, аналгетици, физикална терапия, антибиотици и други. Оперативното лечение се предприема по преценка на специалист.

3.3, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия