Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани, свързани с натоварване, претоварване и натиск Препателарен бурсит

Препателарен бурсит МКБ M70.4

Препателарен бурсит МКБ M70.4 - изображение

Препателарен бурсит представлява състояние, което се характеризира с възпаление на препателарната бурса. Анатомично препателарната се наблюдава при 90% от хората. Препателарният бурсит е резултат на остра или хронична травма на препателарната област, т.нар "домакинско коляно" (от времето когато домакините са миели пода, коленичейки). Патологоанатомично бурзитът се характеризира с фиброза и задебеляване на синовиалния слой и с образуване на възли. Гнойно възпаление на бурзата се наблюдава след рани и екскориации по кожата, покриваща предната повърхност на коляното.

Клиничната картина при препателарен бурсит се състои в подуване в областта на коляното, което в някои случаи може да ограничи в голяма степен движенията на крака. Освен това се наблюдава болка, която може да варира от слаба до много силна болка, ирадираща по хода на крака. При някои от болните е възможно да се наблюдава и висока температура.

Диагнозата препателарен бурсит се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален преглед. Образните изследвания като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс спомагат за уточняване на диагнозата и определяне тежестта на уврежданията.

Лечението на препателарен бурсит може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане противовъзпалителни средства, аналгетици, физикална терапия, антибиотици и други. Оперативното лечение се състои в екстирпация на бурзата. При инфекция - инцизия и дренаж, гипсова имобилизация и антибиотично лечение.

3.7, 6 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия