Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани, свързани с натоварване, претоварване и натиск Бурсит на ръката

Бурсит на ръката МКБ M70.1

Бурсит на ръката МКБ M70.1 - изображение

Бурсит на ръката представлява състояние, което се характеризира с наличие на околоставно образувание в областта на ръката, тапицирано с мембрана, подобна на синовиалната и намираща се на места, където сухожилията и мускулите преминават над костни проминенции. Бурситът може и да комуникира със ставното пространство. Физиологично бурситите имат същата функция, каквато имат сухожилните влагалища, и са изложени на същите травматични, възпалителни или дегенеративни процеси - остра или хронична травма, остра или хронична, неспецифична или специфична инфекция.

Причините за възникване на бурсит на ръката, както споменахме по-горе могат да бъдат травми, възпалителни заболявания, дегенеративни заболявания, инфекциозни заболявания и други. Признаците и симптомите на заболяването варират от поява на неболезнена подутина в областта на ръката, до болезнена формация, която ограничава движенията на ръката. При инфекциозните бурсити е възможно да се наблюдава и обща отпадналост, повишена температура и други.

Диагнозата бурсит на ръката се поставя още с огледа на пациента. За потвърждаване на диагнозата се провеждат някои образни и лабораторни изследвания, като рентгенография, компютърна томография, магнитен резонанс и други.

Лечението на бурсит на ръката е главно хирургично. Хирургическите процедури, които се прилагат за лечение на това заболяване са аспирация с инжектиране на хидрокортизонови препарати, инцизия и дренаж при остри неспецифични инфекции, екстирпация.

2.7, 7 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия