Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Други увреждания на меките тъкани Увреждания на меките тъкани, свързани с натоварване, претоварване и натиск Хроничен крепитиращ синовит на ръката и китката

Хроничен крепитиращ синовит на ръката и китката МКБ M70.0

Хроничен крепитиращ синовит на ръката и китката МКБ M70.0 - изображение

Хроничен крепитиращ синовит на ръката и китката предаставлява хронично възпалитено заболяване, което засяга ставните обвивки на ръката и китките. Заболяването засягат индивиди от всички възрастови групи, срещат се при мъже и при жени.

Причините за възникване на хроничен крепитиращ синовит на ръката и китката могат да бъдат възпалителни заболявания, травматични увреди, вродени заболявания на опорно-двигателния апарат, системни заболявания, болести на натрупването и други. Признаците и симптомите при това заболяване са болка и скованост в засегнатата ръка или китка, нарушени движения, подуване, зачервяване, усещане за чуждо тяло. При някои инфекциозни състояния е възможно да се наблюдава обща отпадналост, висока температура и други признаци на инфекция.

Поставянето на диагнозата хроничен крепитиращ синовит на ръката и китката се поставя след снемане на подробна анамнеза и осъществяване на щателен физикален прегелд. За уточняване вида и тежестта на уврежданията е необходимо да се проведат някои лабораторни и образни изследвания, като рентгенография, магнитен резонанс, компютърна томография и други.

Лечението на хроничен крепитиращ синовит на ръката и китката може да бъде консервативно или хирургично и се осъществява от специалист. Консервативното лечение се състои в прилагане на аналгетици, кортикостероиди, антибиотици, нестероидни противовъзпалителни средства, физикална терапия, рехабилитаци    я и други.

3.7, 3 гласа

ПРОДУКТИ СВЪРЗАНИ СЪС ЗАБОЛЯВАНЕТО

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия