Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Увреждания на мускулите при болести, класифицирани другаде Миозит при саркоидоза (D86.8ї)

Миозит при саркоидоза (D86.8ї) МКБ M63.3

Миозит при саркоидоза (D86.8ї) МКБ M63.3 - изображение

Миозит при саркоидоза (D86.8ї), представлява възпалителнo заболяванe на мускулите, които се причиняват от натрупване на възпалителни клетки (грануломи), които оформят нещо като възли в мускулните тъкани.

Саркоидозата представлява системно заболяване. Причината за възникването не е напълно изяснена. Характеризира се с поява на грануломи, разпръснати най-често в белодробния паренхим. По-рядко се засягат сърцето, нервната система, бъбреците, черния дроб, костите, ставите и мускулите. Най-честите прояви на заболяването са задух, кашлица, чувство на умора, отпадналост, треска и поява на малки червеникави възловидни изменения по лицето и ръцете.

Признаците и симптомите при миозит при саркоидоза (D86.8ї), се изразяват в поява на болка и деформация на засегнатите мускули, мускулна скованост, мускулна слабост или невъзможност за съкращение на съответния мускул и други. Освен симптомите на мускулно увреждане, при тези заболявания се наблюдават симптомите на саркоидоза, изброени по-горе.

Диагнозата на миозит при саркоидоза (D86.8ї), се поставя след снемане на подробна анамнеза, осъществяване на щателен физикален преглед и извършване на някои образни и лабораторни изследвания, за изясняване локализацията на уврежданията, както и тяхната етиология. При това заболяване биопсията на мускулите може да потвърди със сигурност наличието на грануломи.

Лечението на миозит при саркоидоза (D86.8ї), може да бъде консервативно или хирургично. Освен мускулното увреждане е необходимо да се лекува и основното заболяване. При тези болни се прилагат цитостатици, обезболяващи лекарствени средства, противовъзпалителни средства и други.

3.0, 4 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия