Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Калцификация и осификация в мускулите Калцификация и осификация на мускулите, неуточнена

Калцификация и осификация на мускулите, неуточнена МКБ M61.9

Калцификация и осификация на мускулите, неуточнена МКБ M61.9 - изображение

Калцификация и осификация на мускулите, неуточнена, представлява състояние, което се характеризира с образуване на калциеви отлагания в мускулите и сухожилията, както и на костни образувания. Причините за възникването на тези заболявания са неизвестни, но се предполага, че някои фактори могат да благоприятсват осификацията и калцификацията на мускулите - травми, изгаряния, възпалителни заболявания, заболявания на съединителната тъкан и други.

Клиничната картина на калцификация и осификация на мускулите, неуточнена, се характеризира с изява на болка и скованост в мускулите, поява на подутини, мускулна слабост, нарушения на движенията, паралитични прояви идруги. Симптомите на заболяването могат да се изявват постепенно или да започнат внезапно, да засегнат едновременно няколко мускулни групи или да бъдат ограничени до един мускул. При повечето пациенти, изявата на заболяването започва в ранна детска възраст.

Поставянето на диагнозата калцификация и осификация на мускулите, неуточнена, става въз основа на подробно снетата анамнеза и осъществяване на физикален преглед. С помощта на образни изследвания като рентгенография, компютърна томография и магнитен резонанс, се осъществява точна локализация на калцификатите.

Лечението на калцификация и осификация на мускулите, неуточнена може да бъде консервативно или хирургично. Изборът на лечение зависи от локализацията и тежестта на уврежданията.

4.7, 3 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия