Начало Медицинска енциклопедия Заболявания Болести на костно-мускулната система и на съединителната тъкан Болести на меките тъкани Миопатии Калцификация и осификация в мускулите Калцификация и осификация на мускулите, свързани с изгаряния

Калцификация и осификация на мускулите, свързани с изгаряния МКБ M61.3

Калцификация и осификация на мускулите, свързани с изгаряния МКБ M61.3 - изображение

Калцификация и осификация на мускулите, свързани с изгаряния представлява заболяване, което се характеризира с образуване на калциеви отлагания в мускулите, което води до нарушаване на тяхната функция, вследствие на термични травми (изгаряния). Това е генетично заболяване, което засяга съединителната тъкан. Към тази рубрика спада осифициращ миозит свързан изгаряния.

Клиничната изява на калцификация и осификация на мускулите, свързани с изгаряния се характеризира с поява на болки в мускулите, твърди образувания в мускулите, развитие на мускулна слабост, нарушени движения, паралитични прояви и други.Началото на симптомите може да бъде внезапно или постепенно, да засегне едновременно една или няколко мускулни групи.

Поставянето на диагнозата калцификация и осификация на мускулите, свързани с изгаряния става въз основа на подробно снета анамнеза, осъществяване на щателен физикален преклед и провеждане на някои лабораторни и образни изследвания, като ехография, магнитен резонанс и компютърна томография.

Леченето на калцификация и осификация на мускулите, свързани с изгаряния, може да бъде консервативно или хирургично. Консервативното лечение се състои в прилагане на цитостатици, аналгетици и противовъзпалителни средства. Приложението на хирургично лечение трябва да става след точна преценка от страна на опитен специалист.

3.7, 7 гласа

КОМЕНТАРИ КЪМ ЗАБОЛЯВАНЕТО

ЗАБОЛЯВАНЕТО Е СВЪРЗАН КЪМ

Анатомия